Krastavci kišeljeni na suncu. Letnji kiseli krastavci. Ako to niste nikad probali, znači da niste živeli u Srbiji (ili možda u nekoj drugoj zemlji bivše Jugoslavije). U stvari,... ne znam odakle potiče ovaj recept, ali svakako jeste mnogo star i ne znam nikog u svom okruženju ko to nije probao. Doduše, mnogo ljudi znam koji ne vole ove krastavce, ali... mnogo je i onih koji ih obožavaju. Ravnodušnih - nema, bar ne da ja znam.

krastavci5 Potrebno je:

  • 2 kg krastavaca,
  • parče hleba,
  • vezica mirođije,
  • so, biber i najkvirc.

Šta je najkvirc? Najkvirc je poznat i pod nazivom piment. Po izgledu je sličan zrnu bibera, ljutkastog je ukusa nalik karanfiliću, a koristi se najčešće za kobasice i upravo za ove krastavce, što im daje specifičan i karakterističan šmek krastavaca ukišeljenih na suncu. Još nešto moram da priznam, a to je da ja ne spadam u one koji vole "sunčane" kisele krastavce i to samo zbog toga što ne volim mirođiju (mislim da je to jedini začin koji baš ne volim i ne jedem). Ali, moj muž... on ovo baš voli. Zbog njega sam ih i pravila.

Nego, kako se prave ovi letnji kiseli krastavci?

Sveže, domaće, obične krastavce dobro operite i ako treba izribajte ih četkicom da sperete svu nečistoću.

Krastavce isecite uzduž na polovine ili četvrtine. Složite ih u teglu, a između stavite i grančice mirođije. Od gore posolite sa jednom u vrh punom kašikicom soli, ubacite i zrna bibera i najkvirc. Preko krastavaca stavite parče hleba i sve nalijte vodom do vrha tegle.

Teglu poklopite tanjirićem, ili pokrijte krpom, stavite u neku činiju (da ne curi tečnost kad počne da "vri") i ostavite je da stoji napolju na suncu otprilike 3 dana. Kada se krastavci ukisele (promene boju i malo odmeknu) izvadite ih iz tegle, properite, složite u čistu teglu. Mutnu tečnost u kojoj su stajali procedite kroz čistu gazu i prelijte ponovo preko krastavaca.

krastavci1

krastavci6

Ukiseljene krastavce držite u frižideru - ne mogu baš mnogo dugo da stoje jer se proces njihovog kiseljenja nastavlja (iako malo sporije u frižideru, nego na suncu).

Kada se sitno iseckaju, idealni su za tartar sos sa grčkim jogurtom ili kiselim mlekom - bar već spomenuti najstariji član naše male porodice tako kaže. ;)

krastavci2

Podelite na društvenim mrežama