Obaveštenje! Ovaj sajt koristi Google kolačiće za statistiku poseta.

Ukoliko nastavite dalje, podrazumeva se da se slažete sa tim. Dodatni info

Prihvatam

Ovaj sajt koristi Google kolačiće za statistiku poseta. Prikupljene podatke sajt Kuvarancije ne koristi u druge svrhe.

Krastavci na suncu - letnji kiseli krastavci

letnji kiseli krastavci

Krastavci kišeljeni na suncu. Letnji kiseli krastavci. Ako to niste nikad probali, znači da niste živeli u Srbiji (ili možda u nekoj drugoj zemlji bivše Jugoslavije). U stvari,... ne znam odakle potiče ovaj recept, ali svakako jeste mnogo star i ne znam nikog u svom okruženju ko to nije probao. Doduše, mnogo ljudi znam koji ne vole ove krastavce, ali... mnogo je i onih koji ih obožavaju. Ravnodušnih - nema, bar ne da ja znam.

krastavci5 Potrebno je:

  • 2 kg krastavaca,
  • parče hleba,
  • vezica mirođije,
  • so, biber i najkvirc.

Šta je najkvirc? Najkvirc je poznat i pod nazivom piment. Po izgledu je sličan zrnu bibera, ljutkastog je ukusa nalik karanfiliću, a koristi se najčešće za kobasice i upravo za ove krastavce, što im daje specifičan i karakterističan šmek krastavaca ukišeljenih na suncu. Još nešto moram da priznam, a to je da ja ne spadam u one koji vole "sunčane" kisele krastavce i to samo zbog toga što ne volim mirođiju (mislim da je to jedini začin koji baš ne volim i ne jedem). Ali, moj muž... on ovo baš voli. Zbog njega sam ih i pravila.

Nego, kako se prave ovi letnji kiseli krastavci?

Sveže, domaće, obične krastavce dobro operite i ako treba izribajte ih četkicom da sperete svu nečistoću.

Krastavce isecite uzduž na polovine ili četvrtine. Složite ih u teglu, a između stavite i grančice mirođije. Od gore posolite sa jednom u vrh punom kašikicom soli, ubacite i zrna bibera i najkvirc. Preko krastavaca stavite parče hleba i sve nalijte vodom do vrha tegle.

Teglu poklopite tanjirićem, ili pokrijte krpom, stavite u neku činiju (da ne curi tečnost kad počne da "vri") i ostavite je da stoji napolju na suncu otprilike 3 dana. Kada se krastavci ukisele (promene boju i malo odmeknu) izvadite ih iz tegle, properite, složite u čistu teglu. Mutnu tečnost u kojoj su stajali procedite kroz čistu gazu i prelijte ponovo preko krastavaca.

krastavci1

Ukišeljene krastavce držite u frižideru - ne mogu baš mnogo dugo da stoje jer se proces njihovog kišeljenja nastavlja (iako malo sporije u frižideru, nego na suncu).

Kada se sitno iseckaju, idealni su za tartar sos sa grčkim jogurtom ili kiselim mlekom - bar već spomenuti najstariji član naše male porodice tako kaže. ;)

krastavci2

 

  • Pinterest