Izvorni recept čokoladnog preliva za palačinke potiče od Džoane Haris (Joanne Harris) pisca romana "Čokolada", "Kupinovo vino", "Čuvari obale", itd. Recept sam pročitala još pre par godina u nekim novinama (ne sećam se više ni kojim), a vremenom sam i zaboravila kako je tačno glasio. Postepeno sam ga prilagođavala svom ukusu, svaki put sam nešto menjala (oduzimala i dodavala) dok nisam na kraju došla do ove, za mene "magične" kombinacije.

Osim što čokolada spada u moje omiljene poslastice, "Čokolada" je i jedna od mojih omiljenih knjiga (pročitala sam je više nego jednom), a i film spada u one koje mogu da gledam uvek iznova i da uživam u njemu kao da ga prvi put gledam. Verovatno se mnogi ne bi složili sa mnom u oceni ovog dela, ali ako želite da pročitate ili pogledate nešto, posle čega ćete se lepše osećati, ili se makar nećete loše osećati, moje tople preporuke za čitanje ili gledanje onima koji to još nisu uradili. Na kraju krajeva, i tako smo okruženi mnogim ružnim stvarima, zašto sebi ne bi malo ulepšali svakodnevicu, makar na ovaj način. 

cokoladni-krem2Kad sam već kod teme o knjigama i filmovima, obično volim prvo da pročitam knjigu pre nego što pogledam film koji je po njoj snimljen, mada bi u stvari trebalo da radim obratno, jer su knjige skoro uvek mnogo bolje od filma. U ovom slučaju, ne mogu tako lako da se odlučim šta mi se više sviđa. Zahvaljujući pripovedačkoj umešnosti Džoane Haris, neki opisi mirisa, ukusa, osećanja ili misli u knjizi, ne mogu da se dočaraju u filmu, ali... uz ovaj film dobijate i dimenzije slike i zvuka. Dok gledate pripremu Vijaninih čokoladnih špecija, prosto osećate miris čokolade i njen ukus...  Ne mogu tačno da kažem ni da li mi voda više ide na usta kada čitam knjigu ili kada gledam film (Džon Dep u ovom filmu je kao i šlag i višnja na ovu čokoladnu priču).

A kad je recept u pitanju, ono što je najbolje: nije potrebno ni previše vremena i umešnosti da biste dobili jednu ovakvu poslasticu.

Recept:

  • 3 dl mleka,
  • 4 kašike šećera,
  • 5 žumanaca,
  • 200 g čokolade za kuvanje sa minimum 45% kakaoa,
  • 1 vanil šećer,
  •  čašica konjaka (umesto konjaka možete sipati malo ruma, a i ne morate ništa ako ne volite)

Jedna primedbica za "amatere-u-jedenju-čokolade" - možete prepoloviti količinu čokolade u ovom receptu, ili koristite čokoladu sa manjim procentom kakaoa. U tom slučaju će sos biti i malo ređi. Ali, ako ste kao ja, što bi rekli englezi "addicted to chocolate" ovaj odnos sastojaka će vam biti taman.

Način pripreme:

cokoladni-krem1U šerpi na šporetu zagrejte mleko i stavite čokoladu izlomljenu na kockice da se otopi - ne treba da se kuva, nego da bude samo dovoljno toplo koliko treba čokoladi da se otopi.  Za to vreme penasto umutite žumanca, šećer i vanil šećer. Skinite šerpu sa šporeta i polako sipajte mlekosa otopljenom čokoladom u penu od žumanaca, uz neprestano mešanje mikserom. Kada sve dobro umutite, vratite šerpu sa ovom smesom na šporet, dodajte konjak i kuvajte uz neprestano mešanje (varjačom ili još bolje žicom za mućenje) na tihoj vatri (kod mene je to 3 od 6) dok se sos ne zgusne.

Treba da vodite računa da umućena žumanca ne stavite u vrelo mleko i čokoladu, jer će se žumanca odmah skuvati i sos vam neće uspeti - provereno!

Iako je originalni recept namenjen za prelivanje palačinki, možete ga koristiti i za prelivanje princes krofni (kao što se vidi i na slici), ili... ovaj čokoladni sos, kada se ohladi (u stvari bolje reći ako stigne da se ohladi) postaje vazdušasta, čokoladna krema, koju možete jesti ili samu, ili sa šlagom, sladoledom, nekim voćem... mada za mene, uz sos od višanja postaje savršenstvo ukusa.

Podelite na društvenim mrežama