Retko pronalazim na pijaci sveže špargle (šparoge, asparagus, kako god da ih zovete), a čak i kada ih ima to su one kao "divlje", tanki zeleni štapići kao grisine. Jesu ukusne, ali stvarno su nikakve na izgled. Čak i takve nalazim samo na jednom mestu, kod Vozara iz Kisača i to samo ponekad. Nažalost, kod nas na pijacama još uvek nisam videla one lepe, krupne, kao sa fotografija u nekim časopisima, ili kao one konzervirane, što možete kupiti u svakom supermarketu. Ako pričamo o ukusu, razlika između konzerviranih i svežih, je kao kada bi naprimer poredili ukus kiselih i svežih krastavaca.

Špargle spadaju u grupu nutritivno veoma vrednih namirnica odn. povrća bogatih vlaknima, vitaminima B6, A, C, K i E, kalcijumom, magnezijumom, gvožđem, cinkom, fosforom, kalijumom, manganom, selenom... siromašne su kalorijama, a bogate antioksidantima. Vrlo su važan izvor flavonoida, koji snižava nivo holesterola u krvi, snižava krvni pritisak i ojačava kapilarne krvne sudove... Nabrajanje svih korisnih sastojaka ovog povrća bi potrajalo, a koliko sam uspela da pronađem, izgleda da ne postoji deo tela na koji špargle ne deluje povoljno.

Špargle se od davnih dana smatraju afrodizijakom zbog velikog sadržaja E vitamina, za koji se opet smatra da je vitamin plodnosti i vitalnosti i da stimuliše proizvodnju hormona. Dok se još nije znalo za vitamine, smatralo se da je afrodizijak i zbog svog falusoidnog oblika cveta, hmmm... ovo poslednje mi nekako teško prolazi, ti štapići i "ono"? Ili meni ne radi dobro mašta, ili sam možda samo imala sreće u životu, ili su ti delovi muškog dela u davna vremena izgledali drugačije? Kako god bilo, nauka je dokazala da u šparglama ima sastojaka koji povoljno utiču na krvne sudove, a samim tim i na prokrvljenost određenih delova tela, a u tom slučaju funkcionalnost odnosi ubedljivu pobedu nad svim ostalim pričama o oblicima, izgledima...

zapecene spargle3

Bolje da se ja vratim kuvanju, da ne bih napisala još nešto što nema veze sa hranom.

Jestivi deo špargli su mladi izdanci, odnosno gornji deo stabljike bliži cvetu. Kada ih pripremate odrežite donji tvrdi deo jer je on nejestiv. Te odsečene delove možete da koristite za kuvanje supe, s tim da ih nakon kuvanja bacite, a od vode u kojoj su se kuvali i gornjih delova stabljike odn. cvetova napravite sledeću supicu:

  • 1 kašika putera,
  • 1/2 kašike brašna,
  • 200 g špargle,
  • 1 dl kisele pavlake (ili neutralne pavlake za kuvanje),
  • malo mlevenog ili narendanog muskatnog oraščića,
  • so i biber po ukusu.

Na jednoj kašiki putera propržite brašno, ali na srednjoj temperaturi, vrlo kratko da brašno i puter ne bi izgoreli. Pobiberite posolite, naribajte malo muskatnog oraščića i polako uz mešanje dolite vodu u kojoj su se kuvale špargle, a to ne bi trebalo da bude više od 3/4 l. Kad prokuva dodajte gornje delove stabljike i kuvajte najviše 10 minuta da se špargla ne prekuva i ne raspadne. Na kraju dodajte kiselu pavlaku, nije obavezno, jer i bez nje je ova supa odlična.

sparoge4