Recept s imenom za koje je vezana priča, odnosno više priča i legendi o nastanku. Jedna od teorija je da su ove palačinke nastale 1895. u kafeu u "Cafe de Paris" u Monte Karlu, kada je četrnaestogodišnji pomoćnik kuvara Henri Karpentier pripremajući desert za princa od Velsa, budućeg kralja Velike Britanije Edvarda VII, sa kojim je u društvu bila i lepa francuska glumica Suzan Rajhenberg, Suzet, greškom zapalio sos za palačinke. Tu priču je ispričao i sam Henri u svojoj autobigorafiji, iako je ona u suprotnosti sa nekim drugim pričama.

Druga zanimljiva teorija navodi da je jelo dobilo ime u čast francuske glumice, već pomenute Suzan Rajhenberg (1853–1924), sa umetničkim imenom Suzette. U jednoj od predstava u kojoj je glumila sluškinju koja je služila palačinke na pozornici. Gospodin Džozef, vlasnik restorana Marivauk, je obezbedio tanke palačinke, i odlučio je da ih flambira kako bi privukao pažnju publike i držao hranu toplom.

Čuveni Eskofije (Auguste Escoffier), za koga se takođe smatra da je pravi i prvi tvorac recepta za ove palačinke, je objavio recept za krep Suzet u njegovom kuvaru "Le guide culinaire" 1903. godine (nalazi se na strani 723 u engleskom izdanju iz 1907. gde se u receptu ne spominje flambiranje, link »).

Koja god da je priča tačna, ili su sve izmišljene, možete reći da su palačinke kao i svake palačinke iste, ali ono što ih razlikuje od običnih je upravo taj mirisni, lepljivi, slatko-kiselkasti sirup od pomoranže.

Pošto znam da svako ima neki svoj "tajni" recept za palačinke, svejedno je da li ćete palačinke praviti po mom ili tom nekom vašem receptu. Palačinke napravite kao što biste ih i inače pravili, jer kao što rekoh specijalnost ovog recepta je u njegovom mirisnom i zapaljivom sirupu. Kao što postoji mnogo različitih recepata za palačinke, tako postoji i mnogo različitih recepata za sirup, sa ili bez alkohola, sa flabiranjem ili bez, slađi kiseliji, a ovo je neka moja kombinacija i količina sastojaka.

krep suzet

Potrebni sastojci za palačinke:

 • 2 jajeta,
 • 10 kašika brašna,
 • 2 dl mleka,
 • 2,5 dl vode,
 • na vrh kašikice soli,
 • 1 kašika šećera,
 • 1/2 kašikice praška za pecivo,
 • 50 g omekšalog putera,
 • 1 kesica vanil šećera.

Za preliv:

 • sok od 4 narandže,
 • narendana kora 1 narandže,
 • 150 g putera,
 • 50 g šećera,
 • 5 kašika konjaka
 • 5 kašika kontroa (Cointreau).

Napomene:

Od veličine pomorandži, kao i količine soka u njima će zavisiti i količina sirupa. Ako procenite da su pomorandže suve, ili ako imaju debelu koru, a malo pulpe, slobodno iskoristite i više pomornadži. Ili ako želite mnogo više sirupa, tj. sosa povećajte količinu tečnih sastojaka. Ako želite kiselkastiji sirup, dodajte i sok od pola limuna, to je moj dodatak kojeg inače nema u receptu.

Ako nemate liker od pomorandže, ili konjak, možete koristiti i neko drugo žestoko alkoholno piće kao što je Vinjak, Stock ili sl.

krep suzet 3

Priprema:

U dubokoj posudi izmešajte sve sastojke za testo za palačinke. Po potrebi dodajte više vode dok ne dobijete dovoljno retko testo. Palačinke će od ređeg testa biti tanje i obrnuto. Ispecite palačinke.

Kada ste ispekli svo testo, u tiganj sipajte sok i narendanu koricu od pomorandže kao i šećer. Zagrevajte tiganj sve dok se šećer ne otopi i sok provri. Kada sok malo uvri dodajte kockice putera uz stalno mešanje. Od putera će se sos zgusnuti. Palačinke prvo umočite u sos u tiganju i presavijajte ih ne četvrtine. Slažite ih onoliko koliko može da stane u tiganj.

Pred posluženje, tiganj stavite na sto, preko palačinki sipajte liker (ili konjak) i zapalite.

Kada se plamen ugasi poslužite palačinke prelivajući ih sirupom od pomorandže. Uz palačinke možete poslužiti i kuglu sladoleda ili umućene slatke pavlake.

krep suzet 5

krep suzet 11

Crepes Suzette

Podelite na društvenim mrežama