Prednost gajenja bosiljka na terasi, je što znam da je čist, neprskan, organski gajen... em što je sve ukusnije kada sama uzgajim ili napravim. Pred kraj sezone (a to je skoro do prvih mrazeva), sveže listove bosiljka operem i poslažem u vrećice i stavim u zamrzivač i po potrebi ih vadim i koristim kao svež bosiljak. Naravno da nikad ne može biti tako lep mirišljav i ukusan kao svež, ali je ipak daleko bolji od onog sušenog. Ukratko, ima se može se... a ako nemate svoj pesto sos, u supermarketima kupite gotov (i višestruko skuplji od onog koji možete sami napraviti).

Ovo jelo je još jedna kombinacija sa voćem, odn. suvim šljivama. Kao što sam i ranije rekla suve šljive se odlično slažu (bar za mene) sa svinjskim mesom.

Potrebne su otkošćene svinjske krmenadle isečene na malo deblje šnicle, suve šljive, pesto sos, sir i začini. Broj krmenadli zavisi od broja osoba za koje spremate, a vi najbolje znate koliko možete pojesti. Za svaku krmenadlu uzmite po 2 suve šljive, nemojte da preterate sa brojem, da ne biste dobili ukus pekmeza od šljiva. Kao prilog možete poslužiti mešavinu barenog povrća (grašak, kukuruz, šargarepa).

Svako parče mesa se zaseče uzduž na polovini, odn. napravi se džep u koji se stavi pesto i parče sira (trapist ili neki slični tvrdi sir). Meso se posoli i pobiberi. Stavlja se u zagrejan tiganj i peče se sa svake strane po najmanje 5 minuta na srednjoj temperaturi. Uz meso se u tiganj ubace i oprane suve šljive bez koštica, koje će se peći zajedno sa mesom. One će pustiti svoj miris i meso će dobiti sasvim novu voćnu notu (ali neće biti slatko). Suve šljive će upiti masnoću i sok od mesa, a moram da priznam da su meni ovakve šljive uvek ukusnije i od samog mesa.

Podelite na društvenim mrežama