Postoje neke sitnice bez kojih bi mi rad u kuhinji bio mnogo komplikovaniji. Jedna od tih sasvim običnih i jeftinih stvari su i plastične kese za pečenje. Možete reći da to nije prirodni materijal i da "to nešto" ne treba koristiti, ali... možete imati brze ili spore pekače, ekspres lonce, male ili velike šporete i rerne, ali ovo je nešto što vam višestruko olakšava život. Mislim da znate i sami koliki je posao oribati i oprati tepsije od pečenja i kako izgleda rerna posle pečenja npr. prasetine ili jagnjetine?

Da li je pečenje u toj nekoj plastici štetno ili ne, najblaže rečeno, bar u ovom slučaju - neću ni da znam. Jer, za većinu hrane ne znamo ni poreklo, odakle i kako je gajena, čime tretirana, hranjena, prskana ili đubrena, kako je stigla do prodavnice ili tezge na pijaci,... Na kraju krajeva, ako ne želite ne morate koristiti kesu za pečenje, meso možete peći kao i bilo koje drugo meso u rerni.

Za krmenadlu u orasima, potrebni su vam ovi sastojci:

  • 1 kg svinjske krmenadle - kotleta u komadu (možete sa ili bez kosti, kako vam više odgovara),
  • 2 kašike prezle (hlebnih mrvica),
  • 4 kašike mlevenih oraha,
  • 1 vezica svežeg peršuna,
  • so i biber po ukusu,
  • nije greška što ne spominjem ulje ili mast - nije potrebno dodavati masnoću.

Priprema:

Meso posolite i pobiberite, tačnije rukama dobro utrljajte i so i biber. U tanjiru (ili nekoj drugoj posudi dovoljno velikoj) izmešajte po prezlu, mlevene orahe i peršunov list. Krmenadlu uvaljajte sa svih strana u ovu mešavinu i stavite je u kesu za pečenje (i onaj višak prezle i oraha takođe ubacite u kesu). Kesu dobro zatvorite, stavite u tepsiju u koju ste sipali na dno malo vode i pecite u rerni zagrjanoj na 180-200°C oko 1,5 sat. Bitna stvar koju treba da znate, kad pečete u ovim kesama za pečenje, je da ne zagrevate rernu više od tih 200°C.

krmenadla-u-kesi2

Pečeno meso izvadite iz kese za pečenje, isecite i poslužite uz kuvani pirinač,  đuveč ili bećar paprikaš.

Ako baš nemate ili ne želite da koristite kese za pečenje, meso možete peći i u tepsiji sa poklopcem. Bitno je da se meso peče u zatvorenoj posudi iz koje neće previše isparavati tečnost kako bi krmenadla ostala što sočnija.

krmenadla-u-kesi

Podelite na društvenim mrežama