Na mnogo mesta sam videla recepte za krompir pečen u rerni, a koji izgleda kao harmonika. Lepo izgleda, jeste zanimljivo kada isečete krompir tako da se on pečenjem u rerni razlista. Ali... Razlistavao se ili ne, ipak je to samo običan pečeni krompir koji malo lepše izgleda. Da bi taj obični postao malo neobičniji krompir dodala sam mu još jedan sastojak - gljive!

Potrebno je za 4 osobe:

  • nekoliko krompira (ako su veći, po osobi je dovoljan 1),
  • 200 g svežih gljiva (šampinjoni, šitake, vrganji... ili bilo koje druge jestive gljive koje možete nabaviti),
  • maslinovo ulje,
  • vezica svežeg peršunovog lista,
  • so i biber po ukusu.

Krompir u ljusci kuvajte do pola u slanoj vodi. Do pola skuvani krompir ogulite (ako pravite sa mladim krompirom i ne mora da mu se skida ljuska) i nasecite popreko - do polovine krompira na kriške, nemojte kriške seći do kraja jer će se krompir raspasti.

filovan krompir2

Gljive tanko isecite i stavljajte ih u proreze u krompiru. Ovako napunjene krompire ređajte u nauljenu tepsiju. Višak gljiva koji vam je preostao, stavite između krompira. Sve još malo posolite, pobiberite, pospite iseckanim peršunovim listom, prelijte maslinovim uljem. Umesto maslinovim uljem u proreze krompira možete staviti i tanko nasečen puter, možete sve zaliti i tečnom pavlakom... ali meni je kombinacija sa gljivama i maslinovim uljem delovala nekako najprimamljivije.

Pecite u rerni zagrejanoj na 220°C oko 30 minuta ili dok sve ne dobije lepu zlatno žutu boju.

Podelite na društvenim mrežama