Zašto sam napisala da je ovo jeftino jelo, kada je ovo jedno od najskupljih jela po restoranima. Jeftino jeste kada ga sami spremate, kao što jeste i istina da je ovo jedan od onih specijaliteta kojima se teško može odoleti. Mislim da ne postoji ukusnije meso od kuvane dimljene kolenice (probajte kolenice u testu), a to ukratko znači i da je ovo jedno od mojih omiljenih jela.

Šta je potrebno:

  • 2 svinjske kolenice (oko 1 kg ukupno),
  • par listova lorbera (lovorovog lista),
  • 1 kašikica bibera u zrnu,
  • 1-2 suve ljute papričice,
  • 2 dl vina,
  • 2 veća krompira,
  • 1 teglica narendanog rena.

Napomena:

Sveže naribanog rena trebaće vam mnogo manje nego ako korstite ren koji već neko vreme stoji u tegli. Ako imate domaće (ili kupljene) presne, dimljene i sušene kolenice, onda ih prvo iskuvajte u jednoj vodi. Ono što se danas obično prodaje u mesarama i marketima su već napola skuvane i odimljene kolenice i njih je dovoljno samo dobro oprati.

barene kolenice

barene kolenice 7

Priprema:

U lonac sipajte hladnu vodu, dodajte začine i kolenice. Kuvajte poklopljeno, najmanje 2 sata na laganoj vatri. Ako imate ekspres lonac, vreme se znatno skraćuje. U ekspres loncu kuvajte 30 minuta, a kada isključite lonac, ostavite da pritisak popusti da možete da ga otvorite. Sve dok je lonac pod pritiskom, hrana se još uvek u njemu kuva.

Krompir isecite na kockice i skuvajte, a kuvane kolenice izvadite iz lonca na veliki tanjir, dodajte skuvani krompir (ili pire krompir) i ren. Ako želite kuvanu kolenicu možete zapeći u rerni sa krompirom.

Uz barene kolenice odlično ide i salata od svežeg ili kiselog kupusa, bilo prženog ili presnog.

Napomena 2

Vodu u kojoj su se kolenice kuvale nikako nemojte prosuti. U toj vodi možete skuvati odličan, bilo žuti pasulj, bilo beli pasulj.

barene kolenice 3

barene kolenice 5

Podelite na društvenim mrežama