fbpx

Ovaj sajt koristi kolačiće.

Ukoliko ne promenite podešavanja vašeg pregledača, to znači da se slažete. Opširnije

Prihvatam
Barene kolenice

Zašto sam napisala da je ovo jeftino jelo, kada je ovo jedno od najskupljih jela po restoranima. Jeftino jeste kada ga sami spremate, kao što jeste i istina da je ovo jedan od onih specijaliteta kojima se teško može odoleti. Mislim da ne postoji ukusnije meso od kuvane dimljene kolenice (probajte kolenice u testu), a to ukratko znači i da je ovo jedno od mojih omiljenih jela.

Šta je potrebno:

  • 2 svinjske kolenice (oko 1 kg ukupno),
  • par listova lorbera (lovorovog lista),
  • 1 kašikica bibera u zrnu,
  • 1-2 suve ljute papričice,
  • 2 dl vina,
  • 2 veća krompira,
  • 1 teglica narendanog rena.

Napomena:

Sveže naribanog rena trebaće vam mnogo manje nego ako korstite ren koji već neko vreme stoji u tegli. Ako imate domaće (ili kupljene) presne, dimljene i sušene kolenice, onda ih prvo iskuvajte u jednoj vodi. Ono što se danas obično prodaje u mesarama i marketima su već napola skuvane i odimljene kolenice i njih je dovoljno samo dobro oprati.

barene kolenice

barene kolenice 7

Priprema:

U lonac sipajte hladnu vodu, dodajte začine i kolenice. Kuvajte poklopljeno, najmanje 2 sata na laganoj vatri. Ako imate ekspres lonac, vreme se znatno skraćuje. U ekspres loncu kuvajte 30 minuta, a kada isključite lonac, ostavite da pritisak popusti da možete da ga otvorite. Sve dok je lonac pod pritiskom, hrana se još uvek u njemu kuva.

Krompir isecite na kockice i skuvajte, a kuvane kolenice izvadite iz lonca na veliki tanjir, dodajte skuvani krompir (ili pire krompir) i ren. Ako želite kuvanu kolenicu možete zapeći u rerni sa krompirom.

Uz barene kolenice odlično ide i salata od svežeg ili kiselog kupusa, bilo prženog ili presnog.

Napomena 2

Vodu u kojoj su se kolenice kuvale nikako nemojte prosuti. U toj vodi možete skuvati odličan, bilo žuti pasulj, bilo beli pasulj.

barene kolenice 3

barene kolenice 5