fbpx

Ova moja priča je inspirisana tekstom sa sajta Hrana piće priče: "Iako su količina i raznovrsnost ukusa koje možemo osetiti gotovo neizmerni, jer koliko je vrsta hrane, toliko je i ukusa, mi ipak reagujemo samo na četiri osnovna: slatko, slano, kiselo i gorko. Prema novijim saznanjima, postoji i peti ukus koji zovemo umami. Međutim, tu nije kraj saznanjima o ukusima..."

Festival „Ukusi Vojvodine”, drugi po redu, održan je od 8. do 9. septembra 2018. u Limanskom parku, u Novom Sadu. Kako ga je promovisao organizator: "Jedinstvena prilika da na jednom mestu i svim svojim čulima iskusite autentičnu Vojvodinu. Događaj koji pravi hedonisti ne smeju propustiti!".

GDPR (General Data Protection Regulation) ili opšta uredba o zaštiti podataka o ličnosti je česta tema u poslednjih par godina, a u poslednje vreme je izuzetno aktuelna tema. Kakve to veze ima sa mnom i sa Kuvarancijama, ili bilo kojim drugim blogerom? Odgovor je jednostavan i kratak: ako sam već na webu, ako pišem blog, održavam ga i radim na njemu, red je da budem upućena u sve što može biti u vezi sa prisustvom tog mog bloga na mreži. Jednostavno, smatram to nekim opštim obrazovanjem i zainteresovanošću za ono što radim.

Tekst koji sledi je jednim delom preuzet sa drugih sajtova, jednim delom je moje tumačenje cele te "fame". Spisak sajtova koji su mi poslužili kao izvor informacija se nalaze na kraju teksta. Nisam pravnik, ali jesam bloger, ako imate bilo kakve sugestije, primedbe ili pitanja u vezi sa ovim tekstom, pišite u komentarima ili mi pošaljite e-mail.

Spadam u one koji ne gaje cveće, ali gajim začinske biljke. Mislim, gajim ih na terasi i u bašti za ličnu upotrebu. Trudim se da uvek imam neki od svežih začina, koliko god je to moguće. Uglavnom se biljke brzo smenjuju u saksijama, kako ih trošim i zamenjujem novim.

Sve što ste ikad objavili na internetu može biti svima dostupno! U manjoj ili većoj meri, sa ili bez vašeg znanja. Bili to neki vaši lični podaci ili neko vaše autorsko delo, kao što su tekstovi, fotografije, muzika, video i sl. Pitanje je samo koliko je nekom stalo do tih podataka i šta i koliko je spreman da uradi da do tih podataka i dođe. U ovom tekstu nema reči o zaštiti ličnih podataka (to nekom drugom prilikom), sada pišem o zaštiti autorskog sadržaja na internetu.

Često postoje nedoumice oko začina: kada, šta i kako koristiti. Mnogi ne razlikuju suvu mešavinu kari začina i biljku koja se tako zove i ima veoma sličan miris. Iako sam već pisala o najčešćim pitanjima oko naziva začina, ovog puta pišem o onim začinima koje možete kupiti kod nas u svakoj iole bolje snabdevenoj prodavnici i o začinima koje sami možete uzgajati u saksijama ili baštama. Kao prvi deo priče - suvi začini ili začini u prahu.

Da li ste čuli o Raši iz Rumenke i njegovim kuvarskim drvenim mozaik ili lameliranim daskama za sečenje i pripremu hrane. A da li ste čuli za čoveka koji je, u našoj zemlji, jedan od retkih gratitelja električnih gitara i bas gitara? I znate li uopšte ko je Radovan Ploughman Jovičić?! I kakva je sad pa veza između kuvarskih dasaka i gitara?

Kakva je razlika između kima i kumina. Da li su anis i komorač ista biljka? Šta je kopar, a šta kapar i kakve to veze ima sa mirođijom?

Pošto je i meni trebalo vremena da ukapiram i konačno zapamtim šta je šta i kakvog je ukusa, rešila sam da na jedno mesto spojim ovih nekoliko začina koji unose najviše zabune u receptima, tj. začine sa kojima se najčešće greši jer im se nazivi "izgube u prevodu".

Prikaži dalje...
Joomla SEF URLs by Artio
enfrdeitptrues

Budite sponzor Kuvarancija i dajte im krila. Omogućite da frižider postane mobilna aplikacija, a ja obećavam još bolji, lepši i napredniji sajt.

Visina donacije

Vidi-awards-2012 Top10exU  Kuvamosa  ploughman daske baner kuvarancije