fbpx

Ovaj sajt koristi kolačiće.

Ukoliko ne promenite podešavanja vašeg pregledača, to znači da se slažete. Opširnije

Prihvatam
Print Friendly, PDF & Email
Ukusi Vojvodine

Ukusi Vojvodine

Print Friendly, PDF & Email

Festival „Ukusi Vojvodine”, drugi po redu, održan je od 8. do 9. septembra 2018. u Limanskom parku, u Novom Sadu. Kako ga je promovisao organizator: "Jedinstvena prilika da na jednom mestu i svim svojim čulima iskusite autentičnu Vojvodinu. Događaj koji pravi hedonisti ne smeju propustiti!".

Šta je GDPR i kakve to veze ima sa blogerima?

Print Friendly, PDF & Email

GDPR (General Data Protection Regulation) ili opšta uredba o zaštiti podataka o ličnosti je česta tema u poslednjih par godina, a u poslednje vreme je izuzetno aktuelna tema. Kakve to veze ima sa mnom i sa Kuvarancijama, ili bilo kojim drugim blogerom? Odgovor je jednostavan i kratak: ako sam već na webu, ako pišem blog, održavam ga i radim na njemu, red je da budem upućena u sve što može biti u vezi sa prisustvom tog mog bloga na mreži. Jednostavno, smatram to nekim opštim obrazovanjem i zainteresovanošću za ono što radim.

Tekst koji sledi je jednim delom preuzet sa drugih sajtova, jednim delom je moje tumačenje cele te "fame". Spisak sajtova koji su mi poslužili kao izvor informacija se nalaze na kraju teksta. Nisam pravnik, ali jesam bloger, ako imate bilo kakve sugestije, primedbe ili pitanja u vezi sa ovim tekstom, pišite u komentarima ili mi pošaljite e-mail.

Kako da zaštitite sadržaj vašeg sajta?

Kako da zaštitite sadržaj vašeg sajta?

Print Friendly, PDF & Email

Sve što ste ikad objavili na internetu može biti svima dostupno! U manjoj ili većoj meri, sa ili bez vašeg znanja. Bili to neki vaši lični podaci ili neko vaše autorsko delo, kao što su tekstovi, fotografije, muzika, video i sl. Pitanje je samo koliko je nekom stalo do tih podataka i šta i koliko je spreman da uradi da do tih podataka i dođe. U ovom tekstu nema reči o zaštiti ličnih podataka (to nekom drugom prilikom), sada pišem o zaštiti autorskog sadržaja na internetu.

Šta je umami?

Šta je umami?

Print Friendly, PDF & Email

Ova moja priča je inspirisana tekstom sa sajta Hrana piće priče: "Iako su količina i raznovrsnost ukusa koje možemo osetiti gotovo neizmerni, jer koliko je vrsta hrane, toliko je i ukusa, mi ipak reagujemo samo na četiri osnovna: slatko, slano, kiselo i gorko. Prema novijim saznanjima, postoji i peti ukus koji zovemo umami. Međutim, tu nije kraj saznanjima o ukusima..."

O začinima - sveži začini

Print Friendly, PDF & Email

Spadam u one koji ne gaje cveće, ali gajim začinske biljke. Mislim, gajim ih na terasi i u bašti za ličnu upotrebu. Trudim se da uvek imam neki od svežih začina, koliko god je to moguće. Uglavnom se biljke brzo smenjuju u saksijama, kako ih trošim i zamenjujem novim.

O začinima - suvi začini

Print Friendly, PDF & Email

Često postoje nedoumice oko začina: kada, šta i kako koristiti. Mnogi ne razlikuju suvu mešavinu kari začina i biljku koja se tako zove i ima veoma sličan miris. Iako sam već pisala o najčešćim pitanjima oko naziva začina, ovog puta pišem o onim začinima koje možete kupiti kod nas u svakoj iole bolje snabdevenoj prodavnici i o začinima koje sami možete uzgajati u saksijama ili baštama. Kao prvi deo priče - suvi začini ili začini u prahu.

Kim, kumin, kopar, komorač... šta?

Kim, kumin, kopar, kapar, komorač... šta?

Print Friendly, PDF & Email

Kakva je razlika između kima i kumina. Da li su anis i komorač ista biljka? Šta je kopar, a šta kapar i kakve to veze ima sa mirođijom?

Pošto je i meni trebalo vremena da ukapiram i konačno zapamtim šta je šta i kakvog je ukusa, rešila sam da na jedno mesto spojim ovih nekoliko začina koji unose najviše zabune u receptima, tj. začine sa kojima se najčešće greši jer im se nazivi "izgube u prevodu".

Online kupovina iz mog ugla

Print Friendly, PDF & Email

Akcija koju je inicirao Dragan Varagic, na osnovu teksta Online kupovina iz mog ugla.

Pojava i mogućnost "kupovine iz fotelje" sa dostavom kupljene robe na kućnu adresu... ništa lepše. Reklama za online prodavnice? Što da ne, ako možemo učiti iz tuđih iskustava, kako dobrih, tako i loših. Kad sam kod iskustva, jesam oduševljena online kupovinom, verovatno i zbog toga što do sada nisam imala loših iskustava i ne mogu da bacim ni jedan mali hejt na temu naših online prodavnica.

Blogeri(j)Ada

Print Friendly, PDF & Email

U nedelju 16. juna 2013. u Beogradu na Adi, održala se 5. BlogerijAda, ali za mene prva na kojoj sam i ja učestvovala i prisustvovala.

A šta je to?! I da li je to nešto što se jede?!

Srećna Nova godina

Print Friendly, PDF & Email
E-mail koji mi je ulepšao kraj ove godine, priznanje koje sam kao autor Kuvarancija dobila i najbolja čestitka za ono što sam do sada uradila. Meni važno priznanje, pogotovo zato što mi ovaj sajt nije posao, nije radni zadatak koji moram da ispunim - Kuvarancije su jednostavno "ja" ili bar jedan deo mene ;)
"Poštovani,
Čestitamo!
Vaš web je žiri najvećeg nacionalnog i regionalnog natječaja za izbor najboljih webova i mobilnih aplikacija u Hrvatskoj i regiji, VIDI WEB TOP 100, uvrstio u Top 10 exU najboljih za godinu 2012. u svojoj kategoriji."

Šta to znači?

Meni znači mnogo, jer je sajt Kuvarancije izabran u 10 najboljih sa ex Yu prostora, a znači i da su Kuvarancije među TOP 100 sajtova od preko 4000 prijavljenih na ovaj konkurs. Šta još...?

Dan zaljubljenih?

Print Friendly, PDF & Email

Da li ste nekad bili zaljubljeni? Da li ste sada zaljubljeni? Ako jeste, onda znate da je svaki dan dobar za ljubav, a ne samo taj jedan dan u godini. A ako niste... saznaćete to, kad tad.

 

Vojvodina fest na Štrandu

Print Friendly, PDF & Email

hrana sa strandaBeše danas još jedna fešta hrane, pića i opštenarodnog veselja ili ukratko 'leba i igara. Za razliku od prethodnih godina,ove godine je bilo znatno manje učesnika, ali to je verovatno posledica promene organizacije odn. organizatora celog ovog dešavanja. Ali i pored toga, bilo je svega: od muzike raznih kulturno-umetničkih društava, preko mnogobrojnih rukotvorina, do naravno hrane koja je kod svih ovakvih dešavanja i glavna, bar što se mene tiče. Bilo je tu svega od vozarove salate tj. zdrave hrane, pa preko raznih slatkiša (kiflica, štrudli, palačinki, sitnijih i krupnijih kolača, do kuglofa), slovačkih kobasica kulena i ostalih "svinjarija", pa do raznih paprikaša od divljači, mangulice, riblje čorbe, pečene ribe....bilo je i šta da se popije koviljske rakije od duda, lubenice, dinje, pa do medovače ... Mogla bih da ređam još, kao u onoj pesmi Đoleta Balaševića, ne da se nekad dobro jelo, nego se još uvek mnogo dobro jede. Sledi izveštaj:

 

Kuvarancije? Šta je to?

Print Friendly, PDF & Email

 

O knjigama
O muzici
O zdravlju
Recepti

 

Blog o hrani, ali ne samo o hrani za telo, nego i hrani za dušu i glavu. Šta sve možemo da smatramo hranom, kako je doživljavamo, da li "živimo da bismo jeli", ili  "jedemo da bismo preživeli"? Koliko nam je važna ona druga, duhovna hrana:  knjige, muzika,  cak je i prijateljstvo ono sto nas "hrani" obogaćuje i ulepšava život. Nekad su se recepti pisali u sveske, dnevnici takođe, ovo bi trebala da bude moderna verzija jednog dnevnika o "sitnim" životnim zadovoljstvima.

Svako jelo i o kojem pišem i svaka fotografija istog, je iz moje kuhinje (a kolika je ta, bolje reći kuhinjica, zna svako ko je ikad bio kod mene kući): domaća hrana, kuvana na najobičnijem šporetu, u posuđu koje se svakodnevno koristi, osim u slučajevima kada pišem o nekoj restoranskoj hrani (i to posebno naglašavam). Svako jelo je ili nešto što redovno kuvam, ili neki "trenutak inspiracije" kada poželim da napravim nešto novo. Svaka fotografija je delo mog Zeke ili mene, a nadam se da se razlika u kvalitetu fotografija ne primećuje mnogo.

Sve u svemu, da rezimiram, pišem o svom svakodnevnom životu, ljudima koji me okružuju, hrani koju spremam ili jedem, kao i o svemu ostalom što za mene predstavljaju sitna, životna, svakodnevna zadovoljstva.

Komentarišite, pišite, predlažite, pitajte!

I da... prijatno vam bilo u vašim kuvarancijama i uživajte čitajući moje kuvarancije!!!