Lički kupus? Prosto kao pasulj!

Nego, kako se pravi?

Tačne mere ne postoje, bar ne u ovom slučaju. Kao i sva domaća jela podložna ukusu i količini potrebnog prehrambenog materijala, tako i ovo jelo možete slobodno interpretirati.

Ne znam da li može da se pretera sa dodavanjem dimljenog mesa - verovatno može, ali da ne bi bilo dimljeno meso sa malo kupusa, tj. da bi ovo jelo bilo lički kupus potrebno je da bude najmanje duplo više kupusa u odnosu na meso.

licki-kupus3

Što znači, otprilike:

  • 2 kg kiselog kupusa,
  • 1 kg dimljenog mesa (butkica, šunka, slanina...),
  • 1 kg krompira,
  • biber,
  • tucana ljuta paprika (može i slatka),
  • voda.

Kao i kod većine onih tzv. domaćih jela, što je veća posuda, odnosno što je veća količina namirnica koje se kuvaju to je jelo bolje i ukusnije. Takođe, količinu prilagodite posudi u kojoj ćete kuvati ili broju ljudi za koje ćete kuvati. Ova količina je za moju porodicu, otprilike dva ručka.

Lički kupus možete da kuvate u loncu na ringli, ili možete sve da složite u vatrostalnu zemljanu posudu i da kuvate/pečete u rerni.

Po originalnom receptu koji sam dobila: stavite kupus i meso u šerpu, po ukusu dodajte mlevenog bibera i tucane ljute paprike, nalijte vodom da ogrezne i kuvate na ringli, na veoma tihoj vatri nekoliko sati. Krompir obarite i poslužite uz kuvani kupus.

Pošto je kupus i suvo meso više nego dovoljno slano, ništa ne treba dodatno da se soli, pa čak ni krompir.

I to je čitav recept -  nema višesatnog stajanja uz šporet, nema milion isprljanih sudova...

Ako jelo pravite u rerni:

Keramičku ili zemljanu ili glinenu ili metalnu posudu namastite i stavite red kupusa, red dimljenog mesa (parčad butkice, rebara, kolenice, slanine...) i nekoliko oguljenih krompira u komadu i sve to prekrijete kiselim kupusom. Pospete biberom i tucanom ljutom paprikom i prelijete vodom da ogrezne. Poklopite i polako krčkate u rerni (otprilike) nekih 3 sata na 180-200°C.

licki-kupus2

Uz lički kupus nije potreban hleb, niti bilo kakva salata: krompir je umesto hleba, a i šta će salata uz kiseli kupus? :)

Jedina caka, ako može tako da se nazove, kod ovog jela je to da pre kuvanja probate svež kiseli kupus - ako je kiseo, operite ga pod mlazom mlake vode na sledeći način: stavite kupus u cetku za rezance i pustite vodu iz slavine preko njega. Malo ga "properite" i ocedite. To je stvarno jedina stvar o kojoj treba da vodite računa, jer ako je kupus jako kiseo i celo jelo će biti kiselo - što može da pokvari ceo utisak.

Najbolje od svega je da ovo teško da ne može da uspe: kiseli kupus je slan (može da se jede i presan), dimljeno meso je slano (može da se jede i presno), a krompir (jedino što mora da se skuva) u ovom jelu je kao sunđer koji će da upije i višak soli, masnoće i kiseline. U stvari kad malo bolje razmislim od ličkog kupusa meni je najbolji krompir!

Uz lički kupus, ako baš morate da jedete hleb, najbolji je kukuruzni hleb ili proja.