Za mene jedna od najukusnijih i najlepših gljiva. Ne mogu da kažem da ih mogu pronaći u Novom Sadu na pijacama, što znači i da ne mogu da ih pripremam često, ali kada uspem da ih nabavim to je onda prava gozba.

 

Šta kažu nutricionisti za lisičarke?

Kao i sve druge gljive i lisičarke su dobar izvor vlakana, obiluju vitaminima B1, B2, C i D, a najviše vitaminima A i C, zatim minerali kao kalijum, gvožđe, cink i kalcijum, a zahvaljujući vitaminu D preporučuju se kod prevencije bolesti kostiju (npr. rahitisa, osteoporoze i sl.)...

Lisičarke mogu da se nađu u brdsko-planinskom delu Srbije (ne znam da li i koliko ih ima u Vojvodini, jer ih nisam videla u Fruškoj Gori, ili samo ne znam gde da tražim). Mogu se naći u periodu od maja-juna do oktobra i to u tamnim i listopadnim i četinarskim šumama na mahovini, a najčešće rastu u velikim grupama. Imaju žuto-narandžasti klobuk velik 3 do 10 cm, veoma mesnat i vijugav, u središtu ulegnut i savijen prema krajevima, podsećaju na levak. Stručak se prema dnu sužava i jednake je boje kao i klobuk.

lisicarke

Meso lisičarki čvrsto, ima veoma prijatan miris i sasvim blago papren ukus. Kažu da lisičarke nisu dobre za sušenje, jer jednom kada se osuše i stvrdnu više se ne mogu vratiti u pređašnje stanje. Međutim, pročitala sam i da neki ipak suše ove gljive i da ih je navodno moguće donekle odmekšati  potapanjem u vodi, ali i tada lisičarke ostaju žilave. Nisam ovo pokušavala, niti imam nameru, ali ukoliko imate veću količinu svežih lisičarki možete ih očistiti, iseckati i staviti u zamrzivač. Gljive u zamrzivaču ne bi trebalo da stoje duže od 3 meseca.

Lisičarke možete pripremiti s mladim lukom, ili ih možete samo popržiti na malo putera i servirati uz pečeno meso, ili prepečeni hleb ili kao dodatak omletu...

Kao i za sve vrste gljiva i za lisičarke važi isto pravilo: ne peru se. Pre kuvanja/pečenja, najbolje je da ih očistitie pomoću četkice i tako uklonite prljavštinu. Ako se na lisičarkama nalazi baš dosta zemlje, tj. ako baš mora, operite ih, ali ih prosušite na kuhinjskom papiru pre upotrebe. Ako se "napiju" vode, nećete moći lepo da ih ispržite (više će se kuvati), a samim tim i ukus će im biti drugačiji.

Podelite na društvenim mrežama