Iako sam to već napomenula, moram da ponovim (a sigurna sam da ću to još koji put ponoviti): lisičarke su za mene najlepše i najukusnije gljive. Prošle godine sam u tekstu o lisičarkama pisala kako je kod nas u Novom Sadu vrlo teško, tačnije nemoguće pronaći ih na pijaci. Kako se snalazim? Ili preko "veze" i poznanika koji su toliko ljubazni da mi ih donesu iz Srbije, ili sama, kao što sam to uradila i ove godine jer sam iskoristila boravak u Vrnjačkoj Banji (na informatičkom skupu Infotech)  da barem za neko vreme obezbedim sebe svežim lisičarkama i vrganjima.

Ideju za ovaj recept sam dobila na "coolinarikinom" sajtu i naravno malo ga izmenila po svom ukusu:

Kao i do sada mere su odokativne:

  • dvadesetak svežih krupnijih lisičarki,
  • 1 manja tikvica (najbolje su one sasvim mlade i male koje se mogu jesti i presne),
  • desetak strukova salate matovilac (ako ne možete da je nađete možete naseckati na sitne rezance nekoliko listova obične puterice),
  • 1 mladi beli luk,
  • 1 kašikica putera ili margarina,
  • 1 kašika maslinovog ulja,
  • so i biber po ukusu.

Priprema:

Lisičarke ne treba da perete, dovoljno je da ih očistite četkicom, ali ako su baš mnogo prljave od zemlje možete ih oprati pod mlazom vode i obavezno prosušiti nakon toga na papirnom ubrusu ili salveti koja će upiti višak vlage.

Tiganj u koji ste stavili puter i sipali ulje, zagrejte na nekoj srednjoj temperaturi (to je kod mene od 6 podeoka četvorka). Ne sme biti jaka vatra i visoka temperatura da puter ne bi pregoreo. Gljive isecite na četvrtine (one sitnije možete ostaviti i u komadu), a tikvice naseckajte na sitne rezance (takozvani žilijen). U tiganju prvo par minuta propržite lisičarke, a zatim dodajte tikvice. Sve zajedno ne treba da se prži duže od 5-6 minuta, odnosno kako se to moderno kaže, sve treba da ostane "al dente", ili napola presno. Posolite, pobiberite po ukusu i dodajte nekoliko nasečenih kolutića mladog belog luka. Nemojte da preterate sa belim lukom, jer je ukus lisičarki blag i šteta ga je pokriti nekim drugim jakim mirisom i ukusom.

lisicarke

Matovilac operite i stavite ga na proprženo parče hleba, odn. na prženicu od integralnog hleba (ako tako više volite zovite to i brusketom) koju ste prelili sa kašikom maslinovog ulja. Preko salate poslažite propržene gljive i tikvice. I još nešto, umesto da beli luk sečete u gljive, njime možete natrljati vruću prženicu, dobićete isti efekat.

I to bi bilo sve za jednu odličnu, ukusnu, brzu i jednostavnu večeru - sve u svemu potrebno vam je nekih petnaestak minuta vremena da je pripremite.

lisicarke na tostu1

Podelite na društvenim mrežama