Kolači sa smokvama ili slatki ukus leta. Iako sam ja pristalica da se voće jede što više i što češće bez ikakve obrade, ponekad, kada imate viška, od njega možete praviti pekmeze, možete ga sušiti ili napraviti tart od lisnatog testa sa svežim smokvama.

Sastojci:

  • 250 g lisnatog testa,
  • 500 g svežih smokava,
  • 2 pune kašike kiselijeg pekmeza (npr. od kajsija),
  • 100 g plavog sira,
  • 50 g listića badema,
  • 1 kesica vanil šećera.

Napomena:

Navela sam težinu smokava, ali ona nije baš najtačnija mera, jer neke smokve su sočnije neke su suvlje. Ako napišem broj, ni to ne može da bude sasvim tačno, jer su neke smokve sitnije neke krupnije. Prava količina, odnosno broj smokava je onaj kojim ćete moći pokriti celu površinu testa, što je u ovom mom slučaju i za tart na fotografijama bilo 10 krupnih i sočnih smokava. Višak uvek možete pojesti, čak je i poželjno da ih bude koji komad više.

Ako ne volite plave jake i slane sireve, možete umesto Gorgonzole ili sl. koristiti stariji koziji sir. Odlično se slaže sa smokvama. A ako ne volite kombinaciju slanog i slatkog, vi izostavite sir. Nećete imati odličan kolač sa smokvama, imaćete samo jedan obični kolač sa smokvama.

Priprema:

Rernu uključite da se greje na 180-200°C.

Lisnato testo razvucite na veličinu 20x30 cm (otprilike) ili da testo bude tanko nekih 1/2 cm. Stavite ga u tepsiju a ivice testa podignite ili presavijte tako da krajevi budu deblji, a sredinu izbuškajte viljuškom.

Testo premažite pekmezom, a preko pekmeza poslažite smokve isečene na polovine ili četvrtine (u zavisnosti od veličine). Od gore sve ravnomerno pospite kesicom vanil šećera.

Sve stavite u zagrejanu rernu i pecite oko 30 minuta ili dok testo ne porumeni. Pečeni tart izvadite iz rerne i preko njega pospite izmrvljeni sir. Sir ne treba da se peče, te sam zbg toga i napisala da ovaj sastojak možete i da izostavite ako ga ne volite.

tart sa smokvama

tart sa smokvama 3

fig tart with blue cheese

Podelite na društvenim mrežama