Proleće=špargle. Neko ih voli, neko ne, a ja spadam u onu prvu grupu. U stvari, bolje da kažem da spadam u grupu onih koji obožavaju špargle. Krckavi, sveži, zeleni štapići koje možete koristii na mnogo načina. (kliknite na link za više recepata sa šparglom). 

Potrebni sastojci:

  • 500 g špargli (zelenih ili belih ili mešanih, po ukusu),
  • 500 g lisnatog testa,
  • 250 g sira,
  • 2-3 mlada crna luka,
  • so i biber.

Napomena:

Koristite sir koji imate ili koji najviše volite: narendanog parmezana, ili mocarele, ili sitnog krem sira ili fete,... Ako koristite slani sir nije potrebno dodatavati so.

Priprema:

Špargle operite i odstranite im donji deo. Kako da znate gde da prelomite? Jednostavno, jednom rukom uhvatite šparglu ispod cvetića i a donji kraj drugom rukom i prelomite. Donje drvenaste delove ostavite za supe i čorbe, a gornje delove blanširajte u slanoj vodi, svega 1-2 minuta. Nikako ne duže jer će špargle previše omekšati. Ako su špargle baš mlade i sveže, ne morate ih uopšte blanširati.

Lisnato testo razvucite na debljinu oko 1/2 cm. Preko testa namažite sir, s tim da otprilike 1 cm na kraju testa ostavite prazno. Ta ivica bez nadeva će se tokom pečenja više podići i napraviti izdignuti rub pite. Preko sira poslažite špargle.

Pecite na 200°C oko 15 minuta ili dok testo ne porumeni. Ispečenu pitu isecite na parčad i poslužite.

lisnata pita sa sparglom

lisnata pita sa sparglom 2

tart sa sparglama 2

tart sa sparglama 4

tart sa sparglama 6 2

Podelite na društvenim mrežama