Ne znam kako vi zovete ovaj slatkiš (ako uopšte i znate za njega), ali za mene su to oduvek - listići. Takođe, znam da to neki zovu mafiši, a neki kroštule. Mislim da se radi o istoj stvari sa različitim imenima, ali pošto nisam sigurna u to, ovo je recept moje bake za listiće (što znači mnooogo staro).

Jednostavno, jeftino, jedino što se pravi sa mašću koja u današnje vreme nije baš preterano popularna, ali... nemojte da ih pečete u ulju ili da ih pravite sa margarinom. MIslim, može, ali to nije ni nalik onim originalnim, pravim, starinskim listićima. Iskreno, ni ovi moji listići nemaju isti ukus kao kada sam ih jela kao dete, ali to ću pripisati "iskvarenom" sećanju, a i sve je uvek slađe kada neko drugi spremi ;)

  • 2 šolje brašna (veće šolje za belu kafu od 2,5 dl),
  • 1 jaje,
  • 1 puna kašika šećera,
  • 1 kašika masti,
  • 1 kašika ruma (ili neke rakije - šta imate),
  • na vrh noža soli,
  • vode koliko je potrebno da se umesi glatko testo koje ćete moći razvući oklagijom - otprilike pola šolje u kojoj ste merili brašno.

U brašno dodajte mast i rukama izmešajte da dobijete mrvičastu smešu. Dodajte so, šećer, rakiju, jaje promešajte i dodajte lagano, malo po malo vodu dak ne dobijete potrebnu gustinu.

listici

Testo dobro umesite i ostavite ga u frižideru da se ohladi - oko sat vremena.

Odstojalo testo razvucite oklagijom do debljine 2-3 mm. Ako vam je to komplikovano možete koristiti i mašinu za razvijanje testa. Bitno je da testo ne bude previše debelo jer neće biti rupičasto, a to treba da bude.

Radlom secite rombove (ili neke slične oblike), u sredini napravite prorez.

Ovako napravljene listiće pecite u dubokoj, dobro ugrejanoj masti, dok ne porumene, minut-dva sa jedne i druge strane. Ako je testo dobro umešeno i dovoljno tanko, prilikom pečenja će se stvoriti vazdušni jastučići.

Pečene listiće izvadite na papirni ubris da se ocede od masnoće. Malo prohlađene složite na veliki tanjir i pospite ih šećerom u prahu.

Ako vam ovi keksići nisu dovoljno slatki, ili ako ne volite prah šećer, listiće možete jesti i sa pekmezom od šljiva ili Nutelom ili...čime god volite.

listici3

listici2