Vikend je vreme i za pasivno i aktivno odmaranje (kako kome) i za druženje... a u mom sluačaju kombinacija aktivnog odmora i druženja su šetnje. Posle jučerašnje i današnje šetnje red je bio da napravim nešto slatko za "oporavak" i nadoknadu izgubljenih kalorija. :) Danas sam u priči sa Draganom dobila ideju da nekako smutim mafine sa makom. A kad pomislim na mak tu su negde i višnje, jedino što ne mogu nikako da se odlučim koju kombinaciju više volim: mak-višnje ili čokolada-višnje. Uglavnom odluka je pala da danas budu višnje sa makom, a sledeći put ću praviti ovu drugu kombinaciju.

Na početku beše ideja, ali je nju trebalo sprovesti u delo. Kako? Moram da kažem i da nisam "prepisivala" ni od koga i da je ovo baš moj recept. Ne sumnjam da već negde postoji nešto slično, ali ja to ne znam, niti sam tražila ovog puta, mada mi je kao osnova poslužio onaj Dadin recept za mafine.

Za ovonedeljni recept za mafine sa makom je potrebno sledeće:

  • 300 g oštrog brašna,
  • 1 prašak za pecivo,
  • 3 kašike mlevenog maka,
  • 125 g putera,
  • 1 vanil šećer,
  • 100 g šećera (ako volite slađe kolače možete dodati još 50 g),
  • 4 jajeta,
  • oko1 dl mleka,
  • 200 g očišćenih višanja (mogu i one iz zamrzivača).

mafini-sa-makom-i-visnjama1

Penasto se umute šećer, vanil šećer i puter, dodaje se jedno po jedno jaje uz neprestano mućenje. Zatim se doda mak i brašno u koje smo umešali prašak za pecivo. Po potrebi dodajte mleka toliko da smeša bude "onako" žitka, ni previše tvrda, ni retka. U ovu testo možete dodati višnje i sve se još jednom dobro promešati varjačom, ali... to može da bude i mali problem, jer na ovaj način ne znate koliko ima višanja u svakom mafinu. Zeka mi i tako govori da sam "Monk", ali imam razloga zašto kažem da je problem: može vam se desiti da ih u nekom mafinu bude više, a u nekom drugom možda ni jedna. Ako vam to ne smeta, onda možete i sve zajedno da izmešate, pa kako ispadne. Ali, ako ste "picajzla" kao ja, najbolje je da višnje ugurate u svaki mafin kada ste testo već izručili u kalup.Jeste da je malo sporije, ali  ste sigurni da će svaki mafin biti sa višnjama. Na kraju krajeva, vi odlučite kako i kada ćete staviti višnje.

Pečenje: kalup sa testom se stavi u rernu zagrejanu na 200°C i peče se oko 30 minuta, a najbolje je da ih probate iglom posle pola sata pečenja, a akone ostaje trag znači da su dobri. Vodite računa samo da ih ne presušite dužim pečenjem.

Napomena: ovi mafini su bili savršeno mekani, vazdušasti i sočni, odavno mi neki kolač nije baš ovako dobro ispao. Dok sam mutila testo mislila sam bi trebalo dodati još koju kašiku maka, ali na kraju je ispalo savršeno i mislim da u ovom receptu stvarno ne bi trebalo ništa menjati.

mafini sa makom i visnjama

Podelite na društvenim mrežama