Marzipan ili Marcipan!  Ova reč mi je oduvek zvučala nekako "carski". Jeste da mi je tako zvučalo, ali mi nikad nije bila neka od omiljenih poslastica. Nikad nisam volela one šećerne ukrase na tortama, niti sam ikad volela one "kupovne" bombone i čokolade sa marcipanom koje se samo tako zovu, ali je osnovni sastojak tog "marcipana" u stvari šećer. Oduvek mi je to nešto bilo previše slatko i krckavo i uvek su mi "trnuli" zubi od tih slatkiša.

Ali, šta je u stvari pravi marcipan?

Veruje se da marcipan potiče iz Persije (današnjeg Irana) i da su ga u Evropu doneli Turci u srednjem veku. U Engleskoj se pojavljuje u drugoj polovini 15. veka, kao poslastica pod nazivom marchpane, martspane, mazapan ili marchpan. Marcipan je postao specijalitet baltičkog dela Nemačke, a naročito grada Lübeck-a. U početku se koristio samo iz medicinskih razloga, čak je dekretom bila ograničena potrošnja, jer se marcipan smatrao „slatkom ekstravagancijom". U 18. veku je postao popularan, ali čak i tada je smatran poslasticom za specijalne prilike. Danas se marcipan tesko može smatrati luksuzom, iako je daleko i od jeftine poslastice.

Toliko o istoriji, a kako se pravi domaći marcipan?

marcipan

Domaći marcipan je neka sasvim druga priča, u poređenju sa onim što se kod nas prodaje po radnjama pod tim imenom. Rekla sam već da mi naziv zvuči carski, a pravi ili domaći marcipan ima čak i takav ukus.

Osim ukusa, sledeća dobra stvar u ovom receptu je: savršenstvo jednostavnosti. Stalno ponavljam da su jednostavne stvari i najbolje. Bez previše filozofiranja i bez previše vremena provedenog u pripremi. Osim toga nije čak ni komplikovano za pravljenje.

Marcipan recept:

Ovo je mera kako ja pravim marcipan, ali količinu šećera možete prilagoditi svom ukusu:

  • 200 g presnog neoljuštenog badema,
  • 100 g šećera u prahu,
  • 3 kašike kristal šećera,
  • 1 kašika vode,
  • sok od pola limuna.

marcipan-kuglice2

Priprema:

Badem ubacite u šerpicu sa ključalom vodom i ostavite ga u vreloj vodi nekih 1-2 minuta, tek toliko da se ljuska odvoji. Procedite ga kroz cetku i prelijete hladnom vodom. Skinete mu ljusku.

Oljušten badem stavite u tepsiju obloženu papirom za pečenje i zatim u rernu na nekih petnaestak minuta na 50°C da se osuši. Osušen badem sameljite na mašini za orahe.

U mleveni badem dodajte šećer u prahu, sve promešajte i stavite u mikser odn. mašinu za seckanje (blender) i još par minuta dobro izmiksirajte, dok ne dobijete koliko toliko glatku smesu. Ako imate manju seckalicu, ponovite proces dok ne izmrvite sav badem. U manji sud stavite šećer, vodu i sok od limuna. Ostavite da provri dok se šećer ne istopi.

Od samlevenog badema i šećera rukama umesite smešu uz dodavanje šećernog sirupa po potrebi, dok ne dobijete glatku masu koju ćete oblikovati po želji.

U ovo možete dodavati i različite začine, kao što su npr. karanfilić, muskatni oraščić ili cimet... šta i da li ćete nešto dodavati je stvar vašeg ukusa.

U masu od badema i šećera odn. marcipan, možete dodatiti i komadiće sušenog voća, sve još jednom dobro umesiti i praviti kuglice koje ćete preliti istopljenom čokoladom.

Od ove smese možete praviti i ukrase za torte, ako ste vični tome. Za mene je to ipak previše zahtevan posao.

marcipan-kuglice

Podelite na društvenim mrežama