Recept zahteva malo više vremena nego što je to kod mene uobičajeno, ali za neki nedeljni ili vikend ručak, ukus i izgled ovog jela opravdava uloženo vreme. Osim toga, zbog veće količine mesa za ovaj recept, potreban je i odgovarajući broj ljudi.

Sastojci:

  • 500 g junećeg mlevenog mesa,
  • 500 g pilećeg mlevenog mesa,
  • 500 g sveže kobasice,
  • nekoliko režnjeva dimljene slanine,
  • 100-150 g sira trapista,
  • malo maslinovog ulja,
  • aleva paprika (slatka ljuta po izboru),
  • 0,5 dl rakije domaće (ili nekog drugog žestokog pića),
  • 1 vezica peršunovog lista,
  • so, biber.

Napomena: ako nemate domaće kobasice, od 500 g svinjskog mesa napravite smesu kao za kobasice, tako što ćete meso dobro umesiti sa 1-2 kašike mlevene parpike (slatke ili ljute po ukusu), biberom soli i sitno iseckanim čenom belog luka.

Pošto je svako meso, samo po sebi, drugačijeg ukusa, nije potrebno dodavati previše različitih začina da se ne bi napravila velika zbrka mirisa i ukusa.

Pošto u kobasicama (ili ovoj smesi od svinjskog mesa) već ima belog luka, u ovom receptu ne dodajem crni luk, mislim da bi to bilo previše. Ako vi volite crni luk dodajte ga po želji.

Priprema:

Rernu uključite da se greje na 220C.

U junetinu dodajte so, biber i alevu papriku i dobro izmešajte.

U piletinu dodajte so, biber, iseckan peršunov list i čašicu rakije i sve dobro izmešajte.

Kobasice zasecite uzduž na polovine i u te useke stavite štapiće sira.

Dva parčeta najlonske ili aluminijumske folije nauljite ili namastite. Preko jednog raširite smesu od junetine, a preko drugog smesu od piletine. Treba da vodite računa da pravougaonici budu iste veličine. Preko junećeg mesa, zajedno sa folijom stavite piletinu, tako što će folija biti sa gornje strane. Kada piletinu stavite na odgovarajuće mesto skinite foliju.

Preko piletine rasporedite kobasice napunjene sirom. Uz pomoće donje folije (one ispod junetine) umotajte sve u rolat. Pogledajte slike.

mesni rolat 1

mesni rolat 2

rolat od 3 vrste mesa 1

mesni rolat 3

mesni rolat 5

Preko rolata poređajte kriške slanine ili sve nauljite i umotajte u aluminijumsku foliju (šta vam se više odgovara). Ako pečete u aluminijumskoj foliji pred kraj pečenja je skinite da se meso malo zapeče.

Pecite u rerni zagrejanoj na 220-250°C oko 20 minuta ili dok meso spolja ne porumeni ili dok slanina ne postane krckava i reš pečena. U zavisnosti od toga kakva vam je rerna, meso treba da se peče na malo višoj temperaturi kraće vreme, kako se ne bi isušilo dugim pečenjem na niskoj temperaturi.

rolat od 3 vrste mesa 5

rolat od 3 vrste mesa 10

rolat od 3 vrste mesa 13

rolat od 3 vrste mesa 15

rolat od 3 vrste mesa 15

mesni rolat 7

Podelite na društvenim mrežama