Prošle nedelje sam pisala kako spremam meso sa povrćem na kineski način (kineska "fast food"), a ove nedelje je na redu slična kombinacija namirnica, pripremljena na naš domaći način, kao "slow food" ili kao hrana koja se sprema dugo i polako. Ako bih upotrebila ono čuveno "ima se, može se - nema se, mora se", očigledno je, da je kod nas, ako ništa drugo, vremena uvek bilo na pretek. A kad pričam o sporoj hrani, onda tu svakako spada priprema hrane "ispod sača" (ispod poklopca) ili priprema hrane na vatri odn.ognjištu. Iako spremanje hrane ispod sača ne spada u tradicionalnu vojvođansku kuhinju, to nije razlog da se i ovde ta vrsta hrane ne sprema i ne jede, čak postoji dosta pečenjara i restorana u gradu koji spremaju hranu na ovaj način.

Teletina, jagnjetina i "slično nešto" ispod sača su specijaliteti koje retko ko može da napravi sam u domaćoj odn. kućnoj varijanti. Ako imate "alat" odn. sač možete to sebi priuštiti i ako imate prostor gde možete založiti vatru i pripremati hranu na taj način. Za nas, obične smrtnike, koji živimo u stanovima, tako nešto je "misaona imenica". Naravno da je najjednostavnije da kupite već gotovo meso pripremljeno ispod sača u nekoj pečenjari, ali to je već neka druga priča.

Nešto slično jelu ispod sača, možete sami spremiti kod svoje kuće u rerni šporeta na struju ili plin, ukoliko imate zemljane, odnosno keramičke posude za pečenje. Ukus neće biti "onaj pravi", ali te keramičke posude daju poseban šmek svemu što se priprema u njima. Osim toga glinene posude s poklopcima (sačem) se podjednako koriste za kuvanje na vatri kao i sač od kovanog ili livenog gvožđa.

sac-u-rerni3

butkica kao ispod saca 3

U zavisnost od toga kolika je posuda u kojoj spremate, prilagodite količinu namirnica kao, a vrstu mesa prilagodite vašem ukusu. Najbolje je da koristite mešano sveže i dimljeno meso. Nije važno ako koristite meso različitih životinja jer će se na kraju sve podjednako dobro ispeći (odn. skuvati).

Okvirno, za jedan veći keramički pekač potrebno je sledeće:

 • 1-1,5 kg svežeg mesa (najbolje kolenica, butkica ili plećka - svinjska, juneća, jagnjeća,... mešano i po ukusu),
 • 1/2 kg dimljenog mesa (slanine, kobasice, kolenice, rebra i sl.),
 • 4 veća krompira,
 • 4 šargarepe,
 • 1 celer,
 • 3-4 manja crna luka,
 • manji kupus,
 • puna šaka suvih šljiva bez koštice,
 • 1-2 kisele jabuke,
 • 2-3 lovorova lista,
 • grančica ruzmarina,
 • 1/2 l belog vina,
 • so i biber.

Priprema:

U posudu za pečenje sipajte na dno oko 1/2 dl ulja i isto toliko vode.

Meso posolite i pobiberite i stavite na dno posude. Preko i između mesa poslažite dimljeno meso i povrće. Od gore pospite začinima i zalijte belim vinom.

Posudu zamotajte ili prekrijte aluminijumskom folijom, a preko toga stavite još i poklopac, da tečnost što manje isparava. Tako sve upakovano stavite u hladnu rernu.

Rernu uključite da se greje na 180-200°C. Kada se rerna ugreje tada tek započinje i grejanje sadržaja posude, od tada računajte da sve treba da se peče najmanje 2 do 2,5 sata. Posudu za to vreme nemojte vaditi iz rerne i nemojte otvarati. Što se duže i sporije peče, meso će biti mekše i sočnije. Ako pečete na 150-180°C ovakav ručak možete staviti i ujutru u rernu (pre odlaska na posao) i ostaviti  da se jelo krčka dok se nevratite s posla (jedino što može da se desi u tom slučaju je da vam stigne veći račun za struju nego što ste očekivali).

Gotovo jelo poslužite toplo, sa ili bez priloga... po želji.

sac-u-rerni4

butkica kao ispod saca 5

sač u rerni

butkica kao ispod saca 10

butkica kao ispod saca 12

Ukratko, šta je to sač?

Sač je poreklom turska reč - saç, a to je u stvari poklopac sfernog oblika, a može biti napravljen od čelika, keramike odn. zemlje. Hrana se spremana sledeći način: žar od vatre se razgrne i na to mesto se stavi velika okrugla tepsija, u nju se poslaže meso i povrće, ili testo za hleb, pite... sve se poklopi sačem, zatrpa žarom i tako se peče (Wikipedia).

Podelite na društvenim mrežama