Koliko sam videla postoji više verzija ove salata, a moj način je bez salama, šunkarica i sličnog (mimoza salata sa praškom šunkom). Ova moja varijanta je nešto što me ukusom i mirisom najviše podseća na premaz na "zagrebovim sendvičima". Šta je to?

Nekada davno je u centru Novog Sada postojala poslastičarnica "Zagreb", mislim... postoji to mesto i danas i zove se "Atina". Ali,... to je sada neko sasvim drugačije mesto, a tih "kao nekad" sendviča više nema nigde. Ukus ove salate je nešto što me podseća na njih, a jedini način da otkrijete približni ukus tih sendviča je da probate sami da ih napravite: na ukoso sečenu parčad bageta, namažite malo ove mimoza salate, preko možete staviti sardinu iz konzerve ili parče nekog parizera ili mortadele, malo krastavaca... i zamalo pa pravi ukus "školskih odmora". ;)

mimoza

Šta je potrebno za ovu moju nostalgičnu mimoza salatu:

  • 4 krompira približno iste veličine (veličine pola pesnice - otprilike),
  • 200 g sira trapista (ili sličnog),
  • 2 jajeta,
  • 2 manja kisela krastavca,
  • 2 dl pavlake,
  • 2 dl majoneza,
  • so i biber po ukusu.

Krompir u ljusci skuvajte u slanoj vodi.

Skuvan krompir ocedite od vode i ostavite ga da se ohladi. Kada se krompir ohladi, skinite mu koru. U šolji izmešajte so, biber, pavlaku i majonez.

U dublju posudu za salatu, na dno prvo na krupnije rende narendajte jedan krompir. Preko krompira narendajte četvrtinu sira i prelijte četvrtinom preliva od majoneza i pavlake. Ponovite postupak dok ne potrošite sve sastojke.

mimoza4

Preko poslednjeg sloja majoneza i pavlake na sitno rende naribajte prvo belanca a posle toga žumance koje treba da deluje kao cvet mimoze.. mislim bar treba da liči na to. Preko svega poslažite tanko nasečene ili narendane kisele krastavce.

Ovako pripremljena salata, osim što je odlična kao namaz za sendviče, dobra je i kao prilog uz hladna pečenja, ili kao punjenje za slane rolate...

mimoza3

Podelite na društvenim mrežama