Kako drugačije da vam poželim sve najbolje u novoj godini, osim možda novim receptom? A kakv bi to recept mogao biti dostojan čestitke? Šta drugo ako ne novogodišnja sarma?

I... kakva bi to "najluđa" noć bila bez sarme? Mislim, može da prođe i proći će svakako i bez sarme, ali onda imam utisak da mi nešto nedostaje. Miris, bolje reći "miris" novogodišnje noći nije novogodišnji, ako ne zamiriši sarma. ;)

Znam da svako ima neki svoj recept za sarmu, naravno najbolji, a ovo je recept po kojem ja pravim ovo klasično jelo.

Sarma, novogodišnja.

sarma3-2015

  • 2 kg mlevenog mesa (otprilike 3/4 svinjskog i 1/4 goveđeg),
  • 2 kg  kiselog kupusa u glavicama (ja biram manje glavice, jer više volim sitnije sarmice),
  • 1 kg dimljenog mesa (butkice, kolenice, slanine i sl.),
  • 10 komada suvih crvenih paprika,
  • 250 g pirinča,
  • 1 glavica crnog luka,
  • 3-4 kašike mlevene crvene paprike,
  • 1 kašika tucane ljute paprike,
  • 1 kašika masti,
  • so i biber.

Punjene suve paprike stavljam zajedno sa sarmom jer volim miris suvih paprika u jelu. Suve paprike operite, prelijte vrelom vodom i ostavite ih u vodi dok ne odmeknu.

sarma-2015

Luk sitno iseckajte i na masti kratko propržite da postane staklast. Dodajte pirinač i sve zajedno kratko propržite i dodajte 1 čašu vode.

Izdinstan luk i pirinač dodajte u mleveno meso. Sve posolite, pobiberite, dodajte alevu papriku i sve dobro izmešajte rukom. Vodite računa da meso ne presolite, jer je sve ostalo dosta slano. Na 2 kg mesa više je nego dovoljna 1 mala kafena kašikica soli.

Glavice kupusa razlistajte i probajte. Ako su suviše slane ili kisele, properite ih tekućom mlakom vodom. Na svaki list kupusa stavite otprilike po jednu veću kašiku mesa. Kažem otprilike jer to zavisi i od veličine lista kupusa i da li pravite manje ili veće sarme, da li volite više kupus ili meso... to su već detalji koje sami određujete u zavisnosti od vašeg ukusa.

sarma1U veći lonac sipajte na dno malo vode, poslažite slaninu narezanu na tanke šnite i iseckanu sredinu kupusa i deo celih listova. Na ovako pripremljenu podlogu naizmenično slažite zavijene sarme i napunjene suve paprike. Takođe između redova sarmi složite i isečeno dimljeno meso. Kada potrošite sav materijal, sve nalijte vodom ili rasolom da ogrezne. Od gore sve prekrijte i ušuškajte listovima kupusa i poklopite.

sarma2-2015

Lonac sa sarmom stavite na ringlu na najjaču temperaturu, veoma kratko samo dok se malo ne zagreje, zatim smanjite na "dvojku" i ostavite sarmu da se tako krčka nekoliko sati.

Druga varijanta kuvanja sarme je u zemljanoj posudi u rerni. Moram da priznam da mi se ovako još i najviše dopada, jer se kupus malo zapeče i sve dobije poseban i miris i ukus.

Kako god da je pravite i kakvu god sarmu da pravite, svaka je prava i svaka je dobra.

cestitka2014