Šta je novosadski garnirani sendvič? Sendvič koji obavezno sadrži poseban "tajni namaz", po receptu iz nekadašnje novosadske poslastičarnice Zagreb. Ako je namaz tajna, koji je onda pravi recept za njega? Kako onda napraviti te čuvene (barem lokalno čuvene) sendviče?

Sastojci za namaz:

  • 2 krompira (veličine dečje pesnice),
  • 2 dl kisele pavlake,
  • 2 pune kašike majoneza,
  • 2-3 kašike sirćeta iz tegle krastavaca,
  • voda,
  • so i biber po ukusu.

Sastojci za sendviče:

Napomena:

Na internetu možete pronaći različite recepte za novosadski namaz. Ovaj recept je moja varijanta tog namaza, a koliko sam u tome uspela morate ga sami napraviti i oceniti koliko sam pogodila ukus.

Ovi sendviči nisu bili neki "fensi" sendviči sa skupim sastojcima, nije bilo praha roga jednoroga, pa čak ni avokada. Bili su to sasvim obični sendviči sa jeftinim sastojcima kao što su parizeri i slične jeftinije salame, kao i sardine iz konzerve. Ti sendviči su ostali u sećenju, bar za svakog od nas ko je odrastao u to veme, jer su imali poseban šmek što zbog tog namaza, što zbog tih "autobus" salama i sardina. Naravno da vi za garnirane sendviče možete koristiti sastojke koji vama najviše prijaju, šunke, pečenice, avokado i sl. ali ovo je prvenstveno recept zbog tog "zagrebovog namaza".

Umesto francuske kifle, bageta ili žur vekne, možete koristiti i običan tanko isečeni beli hleb.

novosadski namaz garnirani sendvic

Priprema namaza:

Krompir skuvajte i ispasirajte kao za pire. Kada se krompir prohladi dodajte mu majonez, pavlaku, sirće od krastavaca i po potrebi sipajte vode da dobijete teksturu gušćeg namaza. Koliko treba vode? Zavisi koliko je krompir upije. Sasvim malo posolite (prstohvat soli) i pobiberite jer namaz ne treba da bude previše začinjen. I to je sva mudrost što se namaza tiče.

Baget isecite ukoso da biste dobili malo veću parčad. Svako parče hleba namažite debljim slojem remaza. Od gore na jedan kraj slažite salamu ili ribu, sa druge strane komad sira, jaja, malo ruske salate ili samo par kriški isečenog kiselog krastavca. Od gore sve možete posuti sitno narendanim jajima i sirom.

novosadski sendvici 4

novosadski sendvici 6

Podelite na društvenim mrežama