Postoji mnogo recepata za oblatne, a ovo je, ne bilo koji, nego recept za babine oblatne. Uzgred, da li kažete oblatne ili oblande?

Sastojci:

  • 1 l  mleka,
  • 1/2 kg šećera,
  • 100 g crne čokolade,
  • 200 g mlevenih oraha,
  • 1 vanil šećer.

Napomena:

Ako volite, u oblatne možete dodati i šaku suvog grožđa, ali pošto ja nisam ljubitelj, ne dodajem.

Priprema:

Mleko i šećer kuvajte na niskoj temperaturi, dok mleko ne uvrije otprilike na pola. To znači da se kuva više od 30 minuta. Kada se mleko ukuva dodatjte čokoladu i mlevene orahe. Sve još kuvajte uz stalno mešanje dok se i čokolada ne istopi. Gustina fila treba da bude otprilike kao gustina pekmeza.

oblatne-2014

Kod ovog recepta je važno da vodite računa da vam mleko ne zagori (ne sme biti jaka vatra) i da ne prekuvate fil, da se ne ušećeri. Bolje je i da ostane malo ređi fil jer ako se previše zgusne, teško će se i mazati na oblatne. Takođe, možete odmah u mleko staviti i orahe i sve zajedno kuvati, ali onda morate stojati pored šporeta i stalno mešati fil. Možete i kraće vreme kuvati, a zagustiti fil sa malo mlevenog "Plazma" keksa, a u tom slučaju smanjite količinu šećera (za isto toliko koliko stavite keksa) da oblatne ne bi bile preslatke... to su sad varijacije i stvar iskustva i isprobavanja, dok ne uđete u fazon. Kao i svi starinski recepti - sve je na "odokativnom" principu.

Malo prohlađenim filom premazujte oblatne sa one grbavije strane. Potrudite se da fil ravnomerno rasporedite. Na kraju završite oblatnom.

Nafilovane oblatne stavite na ravnu površinu, i preko stavite dasku i nešto teško i ostavite da se sve ohladi i stegne.

Ohlađene oblatne isecite na kocke veličine jednog ili 2 zalogaja.

oblatne2-2014

Podelite na društvenim mrežama