fbpx

Oblatne

U poslednje vreme su me "sastavili" razni poslovi, tako da nisam stigla (ili bolje reći nisam imala snage) da kuvam i pišem recepte. Dođem nekad i u tu fazu malodušnosti, kada mi sve nešto teško pada. A za promenu raspoloženja na bolje, najbolji su slatkiši i to sa čokoladom. Mada je u kriznim situacijama dovoljna i koja kockica crne čokolade (i to one Štark "Najlepše želje", sa narandžom).

Postoji mnogo recepata za oblatne, a ovaj put na redu je, ne bilo koji, nego recept za "babine" oblatne:

Starinske oblatne ( ne znam kako drugačije da ih nazovem), su verovatno nešto što smo svi jeli kao deca. U stvari, ne sećam se da je moja baba i pravila ikako drugačije nego ovako. Osim što me vraća u detinjstvo, ovaj recept je ujedno i najjednostavniji i za mene najbolji:

  • 1 l  mleka,
  • 1/2 kg šećera,
  • 100 g crne čokolade,
  • 200 g mlevenih oraha,
  • 1 vanil šećer.

Mleko, šećer i čokolada se kuvaju na laganoj vatri (kod mene to znači - ringla sa šest podeoka na trojci) dok mleko ne uvri otprilike na pola, a to je više od pola sata. Najbolje je da kuvate u široj šerpi da bi tečnost brže isparila. Nakon toga se dodaju orasi i sve se dalje lagano kuva uz stalno mešanje, dok se ne dobije gustina kao za pekmez. Ako volite, u fil možete dodati i šaku suvog grožđa, ali ja to nikad nisam volela i zato ga ne stavljam.

oblatne-2014

Kod ovog recepta je važno da vodite računa da vam mleko ne zagori (ne sme biti jaka vatra) i da ne prekuvate fil, da se ne ušećeri. Bolje je i da ostane malo ređi fil jer ako se previše zgusne, teško će se i mazati na oblatne. Takođe, možete odmah u mleko staviti i orahe i sve zajedno kuvati, ali onda morate stojati pored šporeta i stalno mešati fil. Možete i kraće vreme kuvati, a zagustiti fil sa malo mlevenog "Plazma" keksa, a u tom slučaju smanjite količinu šećera (za isto toliko koliko stavite keksa) da oblatne ne bi bile preslatke... to su sad varijacije i stvar iskustva i isprobavanja, dok ne uđete u fazon. Kao i svi starinski recepti - sve je na "odokativnom" principu.

Malo prohlađenim filom premažite oblatne, sa one grbavije strane, dok ne potrošite sav materijal. Na kraju završite oblatnom.

Sve stavite na ravnu površinu, i preko stavite dasku i nešto teško i ostavite da se sve ohladi i stegne.

Moram da kažem da je ova tura oblatni kod nas nestala u roku od dva dana (tačnije nisu sastavile ni 24 sata). Dugo nam je i trajalo...

oblatne2-2014


Joomla SEF URLs by Artio
enfrdeitptrues

Budite sponzor Kuvarancija i dajte im krila. Omogućite da frižider postane mobilna aplikacija, a ja obećavam još bolji, lepši i napredniji sajt.

Visina donacije

Vidi-awards-2012 Top10exU  Kuvamosa  ploughman daske baner kuvarancije