Ovo "orli" zvuči kao da je u pitanju neko mnogo komplikovano, "fensi" jelo, a u stvari je sasvim jednostavno, ako zanemarim to što ne mogu da ga pečem u rerni! I to je jedini razlog što ga ne pravim češće. Kad malo bolje razmislim i nije baš jedini, jer koliko ima holesterola i loših masti u ovom jelu bolje da ga nikad nisam ni probala. Ali...

... kao prava "begečka nana" volim sve ono što ne bi trebalo, kao u inat. Za objašnjenje onima koji ne znaju, "begečka nana" označava osobu koja je uvek "uzočin" (namerno jedna reč zbog naglaska) celom svetu, i sve radi suprotno od onog što (kao) normalni ljudi rade. Npr. kaže se za takvu osobu, kada bi se udavila u Dunavu, isplivala bi negde uzvodno, kod Novog Sada, a ne niz vodu negde u Bačkoj Palanci. E, tako i ja... najviše volim da jedem ono što ne bih smela ni da primirišim, a kamoli da probam.

Nego, kako se pravi ovo jelo?

Za 4 osobe potrebno je oko 800 g pilećeg belog mesa (količinu možete prilagoditi svom apetitu, ali otprilike za dve gladnije osobe treba jedno belo meso srednje veličine).

U dubljoj činiji pomešajte:

  • 4 žumanca,
  • 5 kašika oštrog brašna i
  • 1,5 dl piva.

U drugoj posudi  umutite belanca u sneg.

Sneg dodajte u smesu od žumanaca, jednu po jednu kašiku i sve pažljivo promešajte. Ova smeša treba da bude malo gušća nego testo za palačinke. U zavisnosti od toga za koliko osoba spremate, količinu ove smeše možete proporcionalno povećati ili smanjiti.

Pileće belo meso isecite na rezance, posolite i pobiberite. Isečeno meso ubacite u orli masu i promešajte da meso bude sa svih strana dobro obloženo testom. Vadite jedno po jedno parče mesa i pecite u dubokoj i dobro zagrejanoj masnoći. Svejedno da li ćete peći u fritezi ili ćete peći u tiganju ili šerpi važno je da mora da pliva u masti (ulju) kako bi se dobro ispeklo. Takođe je važno i da meso spuštate u dobro zagrejanu masnoću. Ja pečem u tiganju na ringli zagrejanoj na neku srednju temperaturu (na ringli od 6 podeljaka, pečem na četvorci).

Uz ovo meso najbolje ide tartar sos.

Podelite na društvenim mrežama