Lešo oslić ili kuvani oslić. Verovatno najjednostavniji recept i najjednostavniji recept koji možete napraviti od ribe. Potrebno je osim ribe, samo malo povrća, začina i vode. I to je to, ukratko.

Sastojci:

  • 500 g oslića,
  • 1 l vode,
  • 2 veća krompira,
  • 1 vezica blitve,
  • 1-2 šargarepe,
  • maslinovo ulje,
  • beli i crni luk,
  • so i biber.

Napomena:

Više puta sam spominjala, ali da ponovim!

Za nas daleko od mora koji kupujemo zamrznute morske plodove, ovo je veoma važno da se zna.

Najbolje je, ako ste u mogućnosti, da kupujete svežu ribu. Jeste skuplje kada plaćate, ali nekad je i to samo privid. Kada kupujete zamrznutu ribu, pogotovo filete (bilo koje ribe), jedan deo težine je zamrznuta voda, tj. led. Zamrznuta riba koja je u komadu sa kožom i kostima, kao i rakovi u ljušturi, imaju znatno manje vode, čak i zamrznuti fileti koji se prodaju u rinfuzi imaju manje vode. Ali zapakovani i odmereni (u vrećicama, kutijama, čemu god) fileti ribe, očišćeni račići i sl. morski plodovi su puni vode (nekad i više od 1/4 težine). Mnogo puta sam to iskusila i ne govorim napamet. Zbog toga se nemojte iznenaditi kada 1/2 kg zamrznute ribe, nakon kuvanja, bude ručak samo za jednu osobu. Pogotovo za ovakvo jedno posno i lagano jelo.

Priprema:

Krompir i šargarepu očistite, operite i nasecite na manje komade. Blitvu takođe operite i nasecite na manje komade, kao i crni i beli luk. Šargarepu možete i narendati ili iseći na tanke štapiće (kao na fotkama).

U šerpu sipajte vodu, posolite, pobiberite, stavite krompir i kada provri kuvajte 10 minuta, poklopljeno na srednjoj temperaturi. Za to vreme krompir bi već trebao da je napola kuvan. Tada dodajte šargarepu i blitvu. Ako kuvate cele komade ribe sa kožom i kostima, dodajte i nju. Sve zajedno kuvajte još 10 minuta. 

Ako kuvate filete oslića, dodajte ih nakon tih drugih 10 minuta. Možete ih staviti i zamrznute, trebaće malo više vremena da se sve ponovo zagreje, ali ćete barem iskoristiti i već pominjani led. Kada supa ponovo proključa, kuvajte svega 3-4 minuta, jer filetima ribe ne treba više vremena.

Skuvanu ribu, zajedno sa povrćem i supom sipajte u tanjir i po želji ukrasite peršunovim lišćem i zakiselite limunovim sokom.

oslic na leso pin

oslic leso 2

oslic leso 4

Podelite na društvenim mrežama