Pačetina je, osim za supu, odlična da se peče i u komadu u rerni, a kratko pečene pačije grudi su pravi delikates, pod uslovom da volite slabije pečeno meso.

Potrebni sastojci za 2 osobe:

  • 2 parčeta pačijih grudi (150-200 g),
  • 1 celer (oko 250 g),
  • 4 prepečena parčeta hleba
  • 4 kašike salate od presne cvekle,
  • 2, 5 dl mleka,
  • so i biber.

Napomena:

Pačije grudi možete kupiti kod nas na pijacama ili u marketima. U Novom Sadu možete kupiti i smrznutu pačetinu iz Mađarske koja je odlična. Veličina tog jednog paketa, je jedna polovina grudi, tj. težine od 150-200g. U zavisnosti od veličine vreme pečenja može biti duže ili kraće. Poenta je da meso ne presušite.

Priprema:

Celer očistite, operite i isecite na kockice. Stavite u šerpu i sipajte mleko. Posolite i po potrebi dodajte vode koliko je potrebno da celer bude prekriven tečnošću. Kuvajte na nižoj temperaturi (da mleko ne iskipi) oko 30 minuta ili koliko je potrebno da se celer skuva. Skuvan celer izvadite iz tečnosti i blenderom ili ručnim mikserom sameljite u glatki pire. U pire dodajte 1 kašiku putera i po potrebi dodajte tečnosti u kojoj se celer kuvao dok ne dobijete odgovarajuću gustinu pirea.

Pačiju kožu zasecite na više mesta unakrst, vodeći računa da ne zasečete meso ispod masnoće. Ovaj korak je potreban kako bi se mast što bolje istopila i kako bi pečena kožica bila krckavija.

Tiganj treba zagrejati na srednju temperaturu i ne treba dodavati nikakvu masnoću. Meso patke stavite u zagrejan tiganj okrenutu kožom na dole. Pecite 10 minuta na nižoj temperaturi. Videćete i sami zašto vam nije potrebna dodatna masnoća i koliko će masti iscuriti ispod kože. Treba da vodite računa da temperatura ringle ne bude previsoka da koža ne zagori već da dobije zlatno braon boju za tih desetak minuta. Okrenite meso i pecite ga još 5 minuta sa druge strane. Pečeno meso izvadite na tanjir i ostavite da se odmori 5-10 minuta na toplom mestu. Dobro pečena pačetina treba da ostane rozikasta i sočna u sredini.

U tanjir na dno stavite pire od celera, a preko njega složite pačije grudi isečene na manje komade.

Servirajte kriške prepečenog hleba i salatu od cvekle.

pacije grudi sa pecenom paprikom

pacije grudi sa pecenom paprikom 3

Podelite na društvenim mrežama