Kuvanje u kotliću ili kuvanje u šerpi ili loncu. Osnovna razlika je što ko se dima ne nadimi, taj se sa vatre paprikaša ne najede.

Šalu na stranu, kuvanje na otvorenoj vatri je malo zeznuta stvar, bar za nas amatere. Prvo zato što vatra greje a i dimi. Druga zeznuta stvar je što je teško podesiti visinu temperature. Koliko ložiti kako i kada utihnuti vatru. Pričati ili pisati o tome je još zeznutije. To je stvar iskustva ili iskonska čovekova potreba da se okuplja oko otvorene vatre i da kuva na vatri. Poseban doživljaj, atmosfera, ukus,....

Sastojci:

  • 2 kg pilećih bataka,
  • 1 kg crnog luka,
  • 2 kašikice soli (ili po ukusu),
  • 1 kašikica bibera,
  • 4 vrhom pune kašikice slatke mlevene crvene paprike,
  • mlevene ljute paprike po ukusu,
  • 1 kašika masti.

Napomena:

Možete koristiti i pileća krilca sa batačićima, ili samo male batake, kako vam više odgovara.

Priprema:

Crni luk iseckajte na kockice i propržite ga na masti. Pržite ga na laganijoj vatri, prvo zato da ne zagori, a drugo da ne ispečete ruke na okolnoj vatri. Kada luk omekša i požuti dodajte batake.

Sve posolite i pobiberite, dodajte papriku i vode toliko da prekrije meso otrpilike dva prsta ili 2 cm. Bolje je da u startu sipate malo više vode, ona će svakako ispariti nego da vam meso zagori. Da se meso ne bi raspalo, najboljeje da kuvate sa više vode, poklopljeno na laganijoj vatri bez mešanja. Kuvajte otprilike 1 sat. Ako vidite da paprikaš jako vri proveravajte da tečnost ne ispari sasvim i da paprikaš ne zagori, po potrebi dolivajte vodu.

Količina tečnosti zavisi i od toga da li paprikaš volite da jedete kašikom ili viljuškom.

U zavisnosti od vašeg ukusa, možete napraviti i čorbastiji paprikaš, pa u njega odmah ukuvati rezance ili knedle. U tom slučaju, vodite računa da paprikaš ne stoji dugo kako testo ne bi upilo sav soft. Ta varijanta ima smisla ako znate da ćete sve odmah potrošiti.

Skuvan paprikaš poslužite sa kuvanom testeninom, krompirom ili prilogom po želji.

paprikas od pilecih bataka 1

paprikas od pilecih bataka 2

paprikas od pilecih bataka 5

paprikas od pilecih bataka 7

paprikas od pilecih bataka 9

paprikas od pilecih bataka 10

Podelite na društvenim mrežama