paradajzŠta reći o paradajzu, kada je to opšte poznata i širom sveta rasprostranjena biljka. Može se naći u svežem obliku tokom cele godine, različitih boja, oblika, ukusa i naziva. Paradajz je plod biljke Lycopersicon lycopersicum, a pripada porodici Solanaceae, kojoj pripadaju i krompir i patlidžan. Naziv na francuskom je pomme d’amour, ili u prevodu “jabuka ljubavi,” a zašto bi je francuzi tako nazvali ako nisu smatrali da ima afrodizijačka svojstva? Na italijanskom je pomodoro ili “zlatna jabuka", između ostalog i zbog toga što su neke od prvih poznatih vrsta paradajza bile žute. Zovemo ga i rajsko voće, sigurno s pravom. Ne znam odakle vodi poreklo naša reč paradajz, i ne znam kakve i da li to uopšte ima veze sa engleskom reči "paradise", odn. raj - ali mi zvuči kao dobro poređenje.

Kako god da ga zovemo, potvrđeno je da ova biljka, odn. samo plod ima izrazito antioksidantno i antiseptičko dejstvo. Od mnoštva nutritivno vrednih sastojaka, najznačajniji je svakako likopen, o kojem su sprovođena i sprovode se mnogo istraživanja u svetu o njegovoj lekovitosti. Ono što je do sada sa sigurnošću utvrđeno, količina likopena je mnogo veća u prerađenom nego svežem paradajzu, pogotovo u kombinaciji sa masnoćom, jer je ona potpomaže lakšu apsorpciju u organizam. Osim likopena, bogatstvo minerala i vitamina u ovom povrću doprinose zdravlju srca i krvnih sudova, bilo da je u pitanju snižavanje povišenog nivoa holesterola, krvnog pritiska ili šećera, što sve čini faktore rizika za bolesti srca i krvnih sudova. Osim ovoga vitamini B grupe, povoljno utiču na kožu nervni sitem, K vitamin je važan za zdravlje kostiju...

paradajzNe mogu biti objektivna kad je paradajz u pitanju - obožavam ga. Jedino što ne volim, a što i nije baš pravi paradajz, to je američka tvorevina tzv. "ketchup". Šta je u stvari kečap (mislim na onaj industrijski): brašno, šećer i voda sa nekom veštačkom aromom, koja liči na miris paradajza, brašnjavo-lepljivog ukusa (ne mogu da kažem da me podseća na lepak za tapete, jer lepak nisam nikad probala, samo pretpostavljam). To nikako ne mogu da svrstam u hranu ili namirnicu koja je ukusna niti zdrava, ali zato paradajz u svim drugim varijantama i kombinacijama koristim svakodnevno. Ali, od svih najviše volim onaj "rozi" zvani bikovo ili volovo srce, koji srećom po mene, svi na pijaci zaobilaze jer mnogo ružno izgleda, ali ne postoji ukusniji paradajz od njega.

Koju god sortu da odaberete (pod uslovom da nije preterano hemijski tretiran) nećete pogrešiti. Sada, preko leta kada je prava sezona paradajza kod nas, treba koristiti priliku i jesti ga svakodnevno, da li svežeg ili termički obrađenog. Ne morate se bojati kalorija, jer je on niskokaloričan, možete ga jesti kao jabuku za užinu, kao salatu ili kako god da vam prija. Treba da imate na umu samo to, da time svakog dana doprinosite svom boljem zdravlju.

Podelite na društvenim mrežama