Obaveštenje! Ovaj sajt koristi Google kolačiće za statistiku poseta.

Ukoliko nastavite dalje, podrazumeva se da se slažete sa tim. Dodatni info

Prihvatam

Ovaj sajt koristi Google kolačiće za statistiku poseta. Prikupljene podatke sajt Kuvarancije ne koristi u druge svrhe.

Paradajz sušen na suncu

Sušenje paradajza u rerni je, u poslednjih par godina, kod mene postalo uobičajeno krajem leta. Taj recept za sušenje paradajza u rerni je isprobala i Gaga Grne na svom blogu. Ove godine red je došao da i ja isprobam recept Gage u kujni za sušenje paradajza na suncu.

Moram da priznam da sam bila sumnjičava i da nisam verovala da paradajz (ili bilo šta) stvarno može da se osuši na ovom našem vojvođanskom, ravničarskom suncu. Pošto je ovo leto bilo stvarno vrelo, išla sam sistemom - ako sad ne može da se osuši na suncu, nikad i neće.

Najavljenih 40+ stepeni, bez kiše, suv vazduh, akcija je mogla da počne! Pogotovo što sam rešila da iskoristim svoj paradajz iz bašte, računajući da ukoliko mi sušenje i ne uspe neću biti mnogo na gubitku. Bitno je i da znate, da količinu paradajza prilagođavate tepsijama, ili žicama koje imate i na kojima ćete sušiti paradajz.

suseni dimljeni paradajz 3 3U ovom mom slučaju:

  • 4 kg paradajza (za dve velike tepsije),
  • 3-4 kašikice soli (što je baš mnogo soli za moj pojam),
  • 2 vrhom pune kašikice mlevenog bibera,
  • 2 kašikice ljute tucane paprike,
  • začini iz bašte: bosiljak, ruzmarin, origano, majčina dušica.

Priprema paradajza je ista kao i za sušenje u rerni, tu nema razlike.

Vrsta paradajza: probala sam razne vrste, čak i bikovo srce i čeri, ali i dalje je za mene najbolji tzv. šljivar. U principu korisite koji imate, pogotovo ako koristite domaći paradajz.

Paradajz prvo dobro operite. Isecite ga na polovine ili četvrtine, u zavisnosti od veličine. Izvadite semenke, a meso paradajza stavite u veću posudu. Dobro ga posolite, čak i malo više nego što mislite da je potrebno, jer so u ovom slučaju služi kako konzervans i dodatno "izvlači" vodu iz paradajza, izmešajte i ostavite da odstoji nekih sat vremena dok paradajz ne pusti sok.

paradajz susen na suncu 1

Kada paradajz pusti sok, ocedite ga i slažite ga u tepsiju obloženu papirom za pečenje (nije obavezno, može i bez papira) ljuskom okrenutom na dole. Možete slobodno i gušće slagati paradajz jer će se on prilikom sušenja skupiti i napraviće se mesta, jedino što je tako potrebno malo više vremena da bi se potpuno osušio. Sve pospite biberom i začinima, a tepsije sa paradajzom stavite na sunčano mesto, po mogućnosti sa promajom. Ukoliko ste dobro posolili i začinili paradajz, muve i ostali insekti će obletati oko njega, ali neće sletati. Kako znam? Khm... znam, jer kad je neko "picajzla", onda taj neko stoji (barem neko vreme) i obilazi  pored paradajza i nadgleda šta se dešava i da li će neki leteći, puzeći ili gamižući insekt, gmizavac ili nešto treće slučajno ili namerno doći na paradajz.

paradajz susen na suncu 2

Sad sledi deo sa "ako": ako imate idealne uslove, ako je temperatura vazduha viša od 35°C, ako je vazduh suv, ako duva vetrić, ako ujutru čim sunce izađe sve namestite na sunce i ako tako stoji sve do poslednjih zraka sunca, paradajz će za taj jedan dan biti dovoljno osušen da ga stavite u tegle. Ali, ako jedan od ovih uslova nije ispunjen i ako paradajz nije dovoljno suv, u tom slučaju paradajz preko noći pokrijte krpom i stavite negde na terasu na promaji, pod uslovom da vam je terasa zaštićena. Ujutru ponovite proces iznošenja na sunce i tako sve dok rezultat za vas ne bude zadovoljavajući.

paradajz susen na suncu 3

Osušen paradajz dobro (zajedno sa začinima), sistematično poslažite u teglu, da nema mnogo vazduha između i nalijte maslinovim uljem. Čak ne mora biti to samo maslinovo, odličan paradajz je i sa nerafinisanim hladno ceđenim suncokretovim uljem. Probajte, iznenadićete se ukusom.

paradajz susen na suncu 5

suseni dimljeni paradajz 3 3

Zbog svega ovoga nabrojanog, da pradajz ne bi "provrištao", bilo na suncu ili u tegli, da ga insekti ne bi pojeli,moram da ponovim: paradajz obavezno dobro posolite pre sušenja i dobro ga začinite. 

Joše jedna veoma važna napomena i dodatak celoj priči o sušenju paradajza:

Na kraju sušenja, tepsije sa paradajzom stavite na dim! Kakav dim? Založite malu vatru i kada počne da se gasi preko žara stavite nakvašeno lišće smokve i začinskih trava kako bi što više dimilo. Preko žara, odnosno sa strane stavite tepsije sa paradajzom. Ostavite tako sve dok ima dima. Tek nakon dimljenja stavite paradajz u tegle. Ne mogu da pošaljem miris ovim putem, da biste ga osetili moraćete sami probati da nadimite sušeni paradajz. Mogu samo da kažem da takav koncentrat mirisa i ukusa i nešto tako dobro još nisam probala.

Sve u svemu sušenje paradajza na suncu, ove godine tri ture po 4 kg. Nije loše, ako se produži leto možda bude još koja tura - i to dimljenog.

I još jedna napomena: 3 kg dobro osušenog paradajza otprilike staje u jednu teglu "kilašicu".

paradajz susen na suncu 13

Gde sve može da se koristi sušeni paradajz?

Gde želite, gde god vam treba koncentrat mirisa i ukusa paradajza. Osim u pice, pite, meso, možete napraviti i sos od suvog paradajza sa testeninom. Odlično je, probajte.

Slikoviti prikaz "zipovanja" paradajza, ili kako izgleda 3 kg. paradajza u svežem i osušenom stanju.

paradajz susen na suncu 22

  • Pinterest