Sušenje paradajza u rerni je, u poslednjih par godina, kod mene postalo uobičajeno krajem leta. Taj recept za sušenje paradajza u rerni je isprobala i Gaga Grne na svom blogu. Ove godine red je došao da i ja isprobam recept Gage u kujni za sušenje paradajza na suncu.

Moram da priznam da sam bila sumnjičava i da nisam verovala da paradajz (ili bilo šta) stvarno može da se osuši na ovom našem vojvođanskom, ravničarskom suncu. Pošto je ovo leto bilo stvarno vrelo, išla sam sistemom - ako sad ne može da se osuši na suncu, nikad i neće.

Najavljenih 40+ stepeni, bez kiše, suv vazduh, akcija je mogla da počne! Pogotovo što sam rešila da iskoristim svoj paradajz iz bašte, računajući da ukoliko mi sušenje i ne uspe neću biti mnogo na gubitku. Bitno je i da znate, da količinu paradajza prilagođavate tepsijama, ili žicama koje imate i na kojima ćete sušiti paradajz.

U ovom mom slučaju:

  • 4 kg paradajza (za dve velike tepsije),
  • 3-4 kašikice soli (što je baš mnogo soli za moj pojam),
  • 2 vrhom pune kašikice mlevenog bibera,
  • 2 kašikice ljute tucane paprike,
  • začini iz bašte: bosiljak, ruzmarin, origano, majčina dušica.

Priprema paradajza je ista kao i za sušenje u rerni, tu nema razlike.

Vrsta paradajza: probala sam razne vrste, čak i bikovo srce i čeri, ali i dalje je za mene najbolji tzv. šljivar. U principu korisite koji imate, pogotovo ako koristite domaći paradajz.

Paradajz prvo dobro operite. Isecite ga na polovine ili četvrtine, u zavisnosti od veličine. Izvadite semenke, a meso paradajza stavite u veću posudu. Dobro ga posolite, čak i malo više nego što mislite da je potrebno, jer so u ovom slučaju služi kako konzervans i dodatno "izvlači" vodu iz paradajza, izmešajte i ostavite da odstoji nekih sat vremena dok paradajz ne pusti sok.

paradajz susen na suncu 1

Kada paradajz pusti sok, ocedite ga i slažite ga u tepsiju obloženu papirom za pečenje (nije obavezno, može i bez papira) ljuskom okrenutom na dole. Možete slobodno i gušće slagati paradajz jer će se on prilikom sušenja skupiti i napraviće se mesta, jedino što je tako potrebno malo više vremena da bi se potpuno osušio. Sve pospite biberom i začinima, a tepsije sa paradajzom stavite na sunčano mesto, po mogućnosti sa promajom. Ukoliko ste dobro posolili i začinili paradajz, muve i ostali insekti će obletati oko njega, ali neće sletati. Kako znam? Khm... znam, jer kad je neko "picajzla", onda taj neko stoji (barem neko vreme) i obilazi  pored paradajza i nadgleda šta se dešava i da li će neki leteći, puzeći ili gamižući insekt, gmizavac ili nešto treće slučajno ili namerno doći na paradajz.

paradajz susen na suncu 2

Sad sledi deo sa "ako": ako imate idealne uslove, ako je temperatura vazduha viša od 35°C, ako je vazduh suv, ako duva vetrić, ako ujutru čim sunce izađe sve namestite na sunce i ako tako stoji sve do poslednjih zraka sunca, paradajz će za taj jedan dan biti dovoljno osušen da ga stavite u tegle. Ali, ako jedan od ovih uslova nije ispunjen i ako paradajz nije dovoljno suv, u tom slučaju paradajz preko noći pokrijte krpom i stavite negde na terasu na promaji, pod uslovom da vam je terasa zaštićena. Ujutru ponovite proces iznošenja na sunce i tako sve dok rezultat za vas ne bude zadovoljavajući.

paradajz susen na suncu 3

Osušen paradajz dobro (zajedno sa začinima), sistematično poslažite u teglu, da nema mnogo vazduha između i nalijte maslinovim uljem. Čak ne mora biti to samo maslinovo, odličan paradajz je i sa nerafinisanim hladno ceđenim suncokretovim uljem. Probajte, iznenadićete se ukusom.

paradajz susen na suncu 5

Zbog svega ovoga nabrojanog, da pradajz ne bi "provrištao", bilo na suncu ili u tegli, da ga insekti ne bi pojeli,moram da ponovim: paradajz obavezno dobro posolite pre sušenja i dobro ga začinite.

Joše jedna veoma važna napomena i dodatak celoj priči o sušenju paradajza:

Na kraju sušenja, tepsije sa paradajzom stavite na dim! Kakav dim? Založite malu vatru i kada počne da se gasi preko žara stavite nakvašeno lišće smokve i začinskih trava kako bi što više dimilo. Preko žara, odnosno sa strane stavite tepsije sa paradajzom. Ostavite tako sve dok ima dima. Tek nakon dimljenja stavite paradajz u tegle. Ne mogu da pošaljem miris ovim putem, da biste ga osetili moraćete sami probati da nadimite sušeni paradajz. Mogu samo da kažem da takav koncentrat mirisa i ukusa i nešto tako dobro još nisam probala.

Sve u svemu sušenje paradajza na suncu, ove godine tri ture po 4 kg. Nije loše, ako se produži leto možda bude još koja tura - i to dimljenog.

I još jedna napomena: 3 kg dobro osušenog paradajza otprilike staje u jednu teglu "kilašicu".

paradajz susen na suncu 13

Gde sve može da se koristi sušeni paradajz?

Gde želite, gde god vam treba koncentrat mirisa i ukusa paradajza. Osim u pice, pite, meso, možete napraviti i sos od suvog paradajza sa testeninom. Odlično je, probajte.

Slikoviti prikaz "zipovanja" paradajza, ili kako izgleda 3 kg. paradajza u svežem i osušenom stanju.

paradajz susen na suncu 22

Podelite na društvenim mrežama