Pečeni beli luk, je osnovni sastojak za, potpuno sigurno potvrđeno, bez laži, pravu domaću paštetu, bez hemije, konzervanasa i bez loših masnoća. Možete ovo jelo nazvati i namaz od belog luka ili pasta od belog luka ili majonez od belog luka. Kako god da je zovete, radi se o izuzetno ukusnom, jednostavnom jelu i relativno jeftinom jelu.

Ako se plašite da nećete moći da izvetrite kuću od mirisa belog luka, najbolje je da ga pečete negde napolju u vatri. Ako negde roštiljate, u kraj roštilja u žar ubacite nekoliko glavica belog luka zamotanih u aluminijumsku foliju. Miris dima i pečenog mesa može samo da popravi ukus pečenog belog luka iako je i sam luk dovoljno aromatičan i ukusan da mu ne trebaju skoro nikakvi dodaci, osim malo soli.

peceni beli luk2

Sastojci:

  • nekoliko glavica belog luka,
  • 2-3 kašike maslinovog ulja,
  • so i biber po ukusu.

Napomena:

Znam da pojam "nekoliko" može biti 2 ili 10 glavica belog luka. Mislim da je bolje peći manju količinu luka, pečenje ponavljati po potrebi, jer stajanjem menja ukus i miris. Po obroku računam da je 1 glavica belog luka za jednu osobu. Mada, kada ga jednom probate, možda će vam ta jedna glavica biti malo. U foliju, uz beli luk, možete dodati koji listić ruzmarina, bosiljka ili nekog drugog začinskog bilja po vašem ukusu.

Priprema:

Glavice belog luka operite i prosušite. Zamotajte ih u aluminijumsku foliju i ubacite u žar, ili negde pored vatre, ako ste napolju. Ostavite tako oko sat vremena ili dok beli luk ne počne da miriši. A možete i pritisnuti foliju i na osnovu otpora koji pruža proceniti da li je luk dovoljno mekan. U svakom slučaju uvek možete vratiti na vatru u slučaju da beli luk nije dovoljno pečen.

Podrazumeva se da u stanu nećete ložiti vatru za roštilj, nego da ćete beli luk peći u rerni električnog ili plinskog šporeta na 250°C 30-45 minuta u zavisnosti od toga kako radi rerna.Najlakše je da posle pola sata izvadite jedan paketić i proverite da li je luk dovoljno pečen.

Kako da znate da li je beli luk dovoljno pečen? Dobro pečen beli luk treba da možete istisnuti iz ljuske kao pastu (vidi sliku).

beli luk

namaz beli luk paprika

Pastu od belog luka posolite, pobiberite, dodajte maslinovo ulje, dobro promešajte i stavite u teglicu. Ovako pripremljenu paštetu od belog luka možete koristiti nekoliko dana, ako stoji u frižideru i ako je ne smažete u međuvremenu. Svakako treba da znate da stojanjem menja miris, a pošto je bez konzervansa i sličnih dodataka, rok trajanja nije dugačak.

Gde sve možete koristiti paštetu od belog luka?

Zavisi od vaše mašte i od toga koliko volite beli luk, jer praktično u svako slano jelo koje kuvate možete dodati kašikicu ove paste. A najbolje od svega je što ga možete mazati i na hleb ili prepečeni hleb tj. prženice ili tost, a uz pečenu papriku sendvič je savršen.

Podelite na društvenim mrežama