Sasvim sigurno potvrđeno, bez laži i lažnih mama, prava domaća pašteta od prirodnih sastojaka, bez hemije, konzervanasa i bez loših masnoća. Možete ovo jelo nazvati i namaz od belog luka ili pasta od belog luka ili majonez od belog luka. Kako god da je zovete, radi se o izuzetno ukusnom i jednostavnom jelu.

Već neko vreme hoću da napravim beli luk pečen u foliji, ali sam sve nešto odlagala jer sam mislila da ću pečenjem u rerni zamirisati ceo stan na beli luk.  Kakva greška! Do sada sam propustila mnogo dobrih i ukusnih zalogaja, a osim toga i ne miriše toliko jako kao što sam mislila. U svakom slučaju vredi praviti!

Ako se plašite da nećete moći da izvetrite kuću od mirisa belog luka, najbolje je da ga pečete negde napolju u vatri. Ako negde roštiljate, u kraj roštilja u žar ubacite nekoliko glavica belog luka zamotanih u aluminijumsku foliju. Miris dima i pečenog mesa može samo da popravi ukus pečenog belog luka iako je i sam luk dovoljno aromatičan i ukusan da mu ne trebaju skoro nikakvi dodaci, osim malo soli.

peceni beli luk2Potrebno vam je:

  • nekoliko glavica belog luka,
  • 2-3 kašike maslinovog ulja,
  • so i biber po ukusu.

Glavice belog luka operite i prosušite. Zamotajte ih u aluminijumsku foliju i ubacite u žar, ili negde pored vatre - ako ste napolju. Ostavite tako oko sat vremena ili dok beli luk ne zamiriši. U svakom slučaju uvek možete vratiti na vatru u slučaju da beli luk nije dovoljno pečen.

beli lukPodrazumeva se da u stanu nećete ložiti vatru od parketa ili nameštaja nego da ćete beli luk peći u rerni električnog ili plinskog šporeta na 250°C oko pola sata. Po potrebi, ako mislite da luk nije dovoljno pečen, možete ga vratiti u rernu i produžiti pečenje.

Kako da znate da li je beli luk dovoljno pečen? Dobro pečen beli luk treba da možete istisnuti iz ljuske kao pastu.

namaz beli luk paprikaPastu od belog luka posolite, pobiberite, dodajte maslinovog ulja dobro promešajte i stavite u teglicu. Ovako pripremljenu paštetu od belog luka možete koristiti svega par dana (ako stoji u frižideru. Ali svakako treba da znate da stojanjem menja miris, a pošto je bez konzervansa i sličnih dodataka, rok trajanja je veoma ograničen.

Gde sve možete koristiti paštetu od belog luka?

Zavisi od vaše mašte i od toga koliko volite beli luk, jer praktično u svako slano jelo koje kuvate možete dodati kašikicu ove paste.

A najbolje od svega je što ga možete mazati i na hleb ili prepečeni hleb tj. prženice ili tost, a uz pečenu papriku sendvič je savršen!