Pašteta ili namaz ili pasta od maslina, možete je kupiti gotovu u prodavnicama, ali jeftinije je kada to napravite sami. Priprema nije komplikovana, potreban vam je samo blender ili neka druga sprava kojom ćete samleti sve sastojke. Ne treba čak ni mnogo različitih sastojaka.

Bademi su jedna od najzdravijih namirnica, iako imaju veliku energetsku vrednost (606 kalorija/100g), koja potiče od visokog sadržaja masti u njima. Ako ste pomislili da je paradoks da je masna hrana dobra za vaše zdravlje, evo dokaza koji kazuju suprotno. Bademi imaju visok sadržaj mononezasićenih masti, baš kao i masline i veoma su efikasne u snižavanju LDL holesterola i snižavanju rizika za srčana oboljenja. Izvor: na dijeti

Jediica mere za ovaj recept su ruke odnosno šake. Nisam merila količinu sastojaka vagom, šoljama, niti kašikama, nego rukama. Nema veze kolike su vam šake, bitno je da sve sastoke merite istim.

  • šaka očišćenih crnih maslina,
  • šaka očišćenih zelenih maslina sa paprikom,
  • šaka probarenog i oguljenog badema,
  • biber,
  • šoljica za kafu maslinovog ulja.

pasta-od-maslina-i-badema4

Napomena:

Ja obično kupujem masline u rinfuzi po supermarketima, ali bez obzira da li ih kupujete u teglama ili ne, svakako ih prvo isperite hladnom vodom, jer su sve masline veoma slane. Ako kupujete masline sa košticama, obavezno prvo izvadite koštice.

Priprema:

Masline i badem stavite u blender i sameljete da dobijete ujednačenu smesu, dodajte biber i maslinovo ulje i sve još jednom dobro promešajte.

pasta-od-maslina-i-badema3

Ova pasta može da posluži kao podloga na testu za pizzu, ili kao namaz na hleb, bruskete, kao dodatak špagetama....Mogućnosti kombinovanja su neograničene. Skoro da možete da je koristite kao začin umesto soli. Meni je mnogo prijala namazana na prženicu od hleba (ili brusketu po italijanski) koju sam natrljala belim lukom i uz jedan sveži paradajz.

Ukoliko paštetu od maslina koristite kao dodatak jelima, vodite računa, da u tom slučaju, smanjite količinu soli koju dodajete.

pasta-od-maslina-i-badema

Podelite na društvenim mrežama