Humus od leblebije je pleonazam ali reč hummus se često upotrebljava kao naziv za različite namaze napravljene od povrća ili semenja. Sama reč hummus na arapskom jeziku znači leblebija (turski leblebi), naut ili slanutak. Pun naziv ovog namaza je "hummus bi tahina" što bi otprilike značilo leblebija sa pastom od susama.  No, kako god, u ostatku sveta reč hummus sada predstavlja zamenu za reč namaz ili pašteta sa dodatkom leblebije, tako da danas imamo i hummus od šargarepe ili graška, španata, avokada,...

Nego kako se pravi hummus bi tahina?

Pošto je proces izrade malo duži, u ovom slučaju nije loše da pripremite malo više leblebije, od koje višak možete smrznuti i po potrebi odmrzavati.

  • 500 g leblebije,
  • 1 limun,
  • 2-3 čena belog luka,
  • tahini - taan (puter od susama),
  • so i biber po ukusu.

Priprema:

Leblebiju prvo potopite u vodu da prenoći. Tu vodu prospite i nalijte svežom vodom i kuvajte je dok ne odmekne.

Skuvanu leblebiju sameljite u blenderu. U dobijeni pire dodajte začine, promešajte i to je to... obično se ovaj sos ili humus koristi za umakanje raznih grickalica, kao što su npr. neki slani štapići ili zeleno povrće.

Što se mene tiče, ja ne volim leblebiju ni u jednoj varijanti, ne volim taj njen brašnjavi ukus. A i što bi neki rekli mora da je mnogo zdravo čim je takvog (meni-neprijajućeg) ukusa.

humus

Podelite na društvenim mrežama