Jednostavan i brzinski recept za pečenu ribu i za nijansu jednostavniji u odnosu na pržene girice u tiganju , a sa podjednako dobrim krajnjim rezultatom. Recept je jednostavniji jer ribu pečete u rerni i ne morate stojati pored šporeta.

Potrebni sastojci:

  • 500 g svežih girica (sardina ili sl.),
  • 1 šoljica ulja,
  • malo brašna (pšeničnog, ili pirinčanog, kukuruznog ako izbegavate gluten),
  • so, biber i ljuta paprika.

Podrazumeva se da količinu ribe prilagodite svojim potrebama. Navedena količina je ono što kod mene stane u jednu manju tepsiju. Druga bitna stvar je (podrazumeva se) da ovo jelo spremate pre nego što planirate da ribate rernu, jer posle ovoga obavezno sleduje njeno čišćenje, što zbog prskanja masnoće, što zbog mirisa.

Rernu uključite da se greje na 250°C.

Ribu posolite, pobiberite i začinite ljutom paprikom po ukusu. Sve ih uvaljajte u brašno. U tepsiju stavite papir za pečenje i sipajte ulje. Poslažite pobrašnjenu ribu i sve stavite u zagrejanu rernu.

girice u rerni 1

girice u rerni 2

Pecite na istoj temperaturi oko 15 minuta ili dok riba ne porumeni i postane krckava, po vašem ukusu. Rerna treba da je dobro zagrejana na najvišu temperaturu jer će se tako sardine brzo ispeći i neće se presušiti.

Ispečenu ribu izvadite na čist papir da se ocedi od viška masnoće i poslužite uz salatu po izboru, salsu od paradajza, ili nešto slično mada, po meni, osim hladnog piva ili belog vina ništa drugo vam i nije potrebno ;)

girice u rerni 4

girice u rerni 8

girice u rerni uvod

girice u rerni 10

girice u rerni 11

Podelite na društvenim mrežama