Kad se spomene cipal, svi odmah pomisle na one ribice na moru, koje plivaju u luci među brodicama ili na na najprljavijim mestima. Jesu, to su te ribe, ali nadam se da su ove što se kod nas prodaju u ribarnicama ipak gajene u nekim čistijim vodama. Kako god, sve dok sami ne upecate ribu, ne možete biti sigurni odakle ona potiče. Možete se samo pouzdati u ispravnost i kontrolu koja bi trebala da postoji u legalnim trgovinama.

Šta je potrebno za 2 osobe:

  • 2 cipla (oko 500 g),
  • 2 kašike maslinovog ulja,
  • 1 limun,
  • 1 grančica ruzmarina,
  • so, biber.

Rernu uključite da se greje na 250°C.

Očiščeni cipal posolite i pobiberite. Za svaku ribu pojedinačno, pripremite komad folije. Na foliju sipajte kašiku ulja i preko toga stavite posoljenu ribu. Dodajte ruzmarin i sok od limuna. Umotajte. Isto uradite i sa drugom ribom.

Pakete cipala stavite u tepsiju, pa sve zajedno u zagrejanu rernu. Pecite na istoj temperaturi 20-25 minuta, što zavisi kako vam radi rerna. Kod mene je ovo vreme taman dovoljno da se riba više skuva nego ispeče. Svakako riba pečena u foliji bude kao kuvana na pari, odnosno svom soku. Nemojte samo da je prepečete, a to ćete osetiti i po mirisu. Međutim, ako ste sve dobro zamotali, folija treba da se naduva prilikom pečenja, to ne treba da vas brine.

Pečenu ribu zajedno sa folijom stavite u tanjir i tek onda otvorite foliju da sokovi od pečenja ne bi iscurili u tepsiju. Poslužite sa krompir salatom ili bilo kojim prilogom po vašoj želji.

cipal u foliji 2

cipal u foliji 5

cipal u foliji 6

Podelite na društvenim mrežama