Nemasno meso štuke je idelano za brze i jednostavne recepte (kao što je ovaj), vrlo kratko pečenje ili prženje, ali ako želite da je duže pečete idealan recept za to je štuka u slanini.  Ako ne želite da se patite sa kostima ribe, onda obavezno morate probati pečeni filet štuke.

Potrebni sastojci za 2 osobe:

  • 1 štuka 600 g (otprilike),
  • 2 krompira,
  • 1 brokoli (oko 200 g),
  • 2-3 kašike ulja,
  • so, biber.

Napomena:

Umesto ulja možete koristiti i mast ili puter ako vam nije bitno da li je jelo posno ili nije. Rečna riba, a kao što rekoh pogotovo suvo meso štuke, voli masnoću.

Priprema:

Štuku očistite od krljušti i iznutrica i oštrim nožem odvojite meso od kičmene kosti i rebara. Ako ne znate sami da filetirate ribu, zamolite da vam to urade u ribarnici. Filetiranje veće ribe nije toliko teško koliko na prvi pogled izgleda. Osim malo prakse, potreban vam je samo veoma oštar tanak nož. Glavu i kosti ribe nemojte bacati, sačuvajte je u zamrzivaču za riblju čorbu.

Iz odvojenih fileta pincetom izvadite tanke kosti iz leđnog ili "gornjeg" dela mesa (vidi sliku).

file stuke

file stuke 2

Krompir i brokoli skuvajte. Posebno napravite pire od krompire kako ga i inače pravite. Brokoli ili izgnječite alatkom za pire ili još bolje sameljite ga ručnim mikserom i začinite po ukusu.

U tiganj sipajte malo ulja ili masti kada se dobro zagreje, stavite filete štuke kožom okrenutom na dole i pecite 2-3 minuta, svako parče okrenite i pecite još toliko. Dužim prženjem ćete presušti meso štuke. Ali, na kraju krajeva ako volite rešije vi produžite vreme pečenja, jedino što će u tom slučaju meso ribe biti veoma suvo.

Pečene filete štuke servirajte uz pire od krompira i pire od brokolija i sve pospite iseckanim peršunovim listom i narendanom koricom limuna.

file stuke 4

file stuke 7

file stuke 8

Ako vam se dopao ovaj recept, pogledajte i štuka na podvarku i štuka u slanini.

grilled pike fillet

Podelite na društvenim mrežama