Dakle, stvarno, nećete verovati šta se desi kada karfiol uvijete u foliju i stavite u rernu!

Ako ste pomislil da karfiol menja boji u zeleno, pogrešili ste. Zeleni se brokoli, ali karfiol pocrveni od ljutine paprike. Ili ste možda očekivali nešto drugo osim jednostavnog i dobrog recepta?

brokoli karfiol 1

Za ovaj krajnje jednostavan recept, potrebno je:

  • 1 karfiol ili brokoli ili mešano,
  • 1 kašika tucane ljute paprike,
  • 1 kašika maslinovog ulja,
  • limun,
  • malo soli i bibera,
  • komad aluminijumske folije u koji ćete zamotati karfiol.

Veličina folije kao i količina povrća zavisi od broja osoba za koje spremate, ali svakako se ne isplati rernu paliti za nešto malo karfiola. Međutim, ako pečete piletinu ili bilo šta drugo u rerni, onda u jedan ćošak možete staviti i malo povrća zamotanog u aluminijumsku foliju. Neće vam zauzeti mnogo mesta i nećete dodatno trošiti struju. Takođe, kada pečete roštilj, povrće u foliji možete ispeći i na žaru.

brokoli karfiol 5

U šerpu sipajte vodu, posolite i stavite na šporet da provri. Karfiol operite i isecite na manje cvetove. Cvetove blanširajte 1-2 minuta i nakon toga, odmah ih prebacite u hladnu vodu.

U šolji izmešajte narendanu koricu i sok od pola limuna, ulje, so, papriku i biber. Ovom mešavinom premažite blanširane cvetove karfiola i tako ih zamotajte u foliju. Pecite u rerni zagrejanoj na 220-250°C 10-15 minuta.

Ovako pripremljen je idealan prilog uz pečeno meso ili... šta god da vam se učini pogodno.

Podelite na društvenim mrežama