fbpx

Pekmez od belih šljiva

Pekmez ili džem, marmelada, kako god da ga zovete, od belih šljiva, za mene je bio eksperiment. Pokazao se kao uspešan eksperiment. Veoma uspešan eksperiment! Ako možete da mi verujete na reč?

Iako ne po mirisu, po ukusu je vrlo sličan pekmezu od kajsija. Kombinacija slatko-kiselog ukusa. I... ove bele šljive nemaju nikakve veze sa pesmom Pekinške patke - Bela šljiva :)

Znam da mnogi i ne znaju da postoje bele šljive, isto kao što mnogi misle da je to u stvari ringlov (dženarika ili džanarika). Bela šljiva je vrsta šljive, koju ćete retko pronaći na pijacama, ali ih ipak ima. Naravno da je najbolje ako imate voćnjak i u njemu bele šljive, ali to je već neka druga priča.

bele sljive

Izgledom je ista kao obična "plava" šljiva, npr. "požegača" ili "stenlejka", ali joj je boja bledo žuta i žućkasto zelenkasta. Miris je isti. Ukus... donekle se razlikuje od "obične" šljive po tome što bela šljiva ima slatko meso, ali kiselu ljusku. Veoma je neobična kada je prvi put probate, ali vremenom se naviknete da taj kiselo-slatki ukus. Možda mi se baš zbog te kombinacije ukusa i dopada.

Pekmez se kuva, kao i obični pekmez od šljiva.

U zavisnosti od toga koju količinu pekmeza želite da skuvate, jedino je važno da zadržite odnos količine šljiva i šećera.

Na 1 kg voća, potrebno je 300 g šećera. Ako volite slađi pekmez, ili ako mislite da će biti kiseo, možete dodati i više šećera, ali što se mene i mog ukusa tiče, to nije potrebno.

Od začina možete koristiti vanil šećer, rum ili muskatni oraščić - ali nije neophodno. Miris i ukus belih šljiva je dovoljno dobar i bez dodatnih aroma.

bele sljive serpa

Šljive operite i očistite od koštica. Očišćene šljive stavite u šerpu u kojoj ćete ih kuvati i dodajte šećer. Sve dobro promešajte i izgnječite šljive rukama, dok ne puste sok. Ostavite da odstoji tako par sati, najbolje je da ujutru pripremite, a uveče kuvate (ili obratno).

Pekmez kuvajte na srednjoj temeraturi, da ne bi previše prskao okolo. Da biste znali kada je gotov, morate praviti probe, odn. sipati u tanjirić kašiku pekmeza i kada povučete kašikom kroz njega mora daostane trag. Tada u vruće čiste tegle sipate vruć pekmez, zatvorite celofanom i ostavite "pretrpano" (pretrpavanje je da tegle stavite u ćebe i dobro ušuškate) da se sve polako hladi, nekih 24 sata, a to opet zavisi i koliko imate tegli.

Sve u svemu, ukus pekmeza od belih šljiva me najviše podseća na pekmez od kajsija, ne toliko zbog mirisa, koliko zbog tog svog kiselkastog ukusa. I baš zbog te kiseline, ovaj pekmez, kao i same bele šljive, po meni, su idealni za palačinke ili razne vrste kolača.

bele sljive pekmez3


Joomla SEF URLs by Artio
enfrdeitptrues

Budite sponzor Kuvarancija i dajte im krila. Omogućite da frižider postane mobilna aplikacija, a ja obećavam još bolji, lepši i napredniji sajt.

Visina donacije

cuvaj hranu