Pekmez od šljiva, jedan od klasika slatke zimnice bez kojeg skoro da ne mogu da se zamisle palačinke ili šufnudle. A ako volite malo neobičnije ukuse probajte da napravite ljuti pekmez od šljiva sa čokoladom.

Sastojci:

  • 3 kg svežih otkošćenih (očišćenih) šljiva,
  • 500 g šećera,
  • 2 kesice vanil šećera,
  • 1 kašikica cimeta,
  • 1 čašica (0,3 cl) ruma za kolače.

Napomena:

Znam da mnogi prave i pekmez od šljiva bez šećera, baš kao što znam da mnogi stavljaju mnogo više šećera po kilogramu voća. Tokom višegodišnjeg isporbavanja, dodavanja i oduzimanja šećera, ova mera mi se pokazala kao najbolja. Osim toga pekmez mora da ima šećera da bi se zvao pekmezom. Ako ne volite ovakvu vrstu zimnice, najbolje je da sveže vože stavite u najlon vrećice i u zamrzivač. Tako ćete imati voće cele godine i nećete se mučiti kuvanjem i razmišljanjem o količini šećera u pekmezu. Sve je na kraju krajeva stvar ukusa, ali ovo je ipak recept za pekmez, a ne smrznute šljive. Kod ovakvih recepta, odnosno pekmeza i sve ostale slatke i kisele zimnice, najbolje je da se uzdate u sopstveni ukus.

pekmez-od-sljiva

pekmez-od-sljiva1

pekmez-od-sljiva2

pekmez od sljiva3

pekmez od sljiva4

Priprema:

Šljive dobro operite, i izvadite im koštice.

Očišćene šljive stavite u šerpu u kojoj ćete ih kuvati i dodajte šećer. Sve dobro promešajte i izgnječite rukama, dok šljive ne puste sok. Ostavite da odstoji tako par sati, najbolje je da ujutru pripremite, a uveče kuvate (ili obratno).

Pekmez kuvajte, uz povremeno mešanje, na srednjoj temeraturi, kako ne bi previše prskalo okolo i kako ne bi zagoreo. Zbog toga je važno da imate dobru šerpu sa debljim dnom u kojoj teže zagoreva.

Kuvaje najmanje 1 sat a možda i duže. Kako da znate da li je pekmez gotov?

Morate praviti probe, odn. sipati u tanjirić kašiku pekmeza i kada povučete kašikom kroz njega treba da ostane trag. Tada u vruće čiste tegle sipate vruć pekmez, zatvorite celofanom i ostavite "pretrpano" (pretrpavanje je da tegle stavite u ćebe i dobro ušuškate) da se sve polako hladi, nekih 24 sata.

Ako su tegle dobro sterilisane i ako ste ih dobro zatvorili, ovakav pekmez i bez dodavanja konzervansa može da stoji sigurno do sledeće sezone. Kada teglicu otvorite obavezno je stavite u frižider.

plum jam

pekmez od sljiva 3

pekmez od sljiva 11

Podelite na društvenim mrežama