fbpx

Pekmez od višanja

Pekmeze kuvam uglavnom na isti način. Milslim,... kada uopšte kuvam pekmez. Kod nas u porodici baš i nemamo neku naviku da jedemo ni pekmez, niti slatko, ali eto ponekad, "izreskiram" se da skuvam po jednu - dve tegle nekog pekmeza. Više od toga i ne pojedemo, a i to malo nam se razvlači.

 Nego, kako se pravi pekmez od višanja? Mogla bih da kažem - pravi se kao i svaki drugi pekmez (bio on npr. od kajsija, šljiva ili ploda zove)

Na 1 kg višanja potrebno je oko 300 g šećera ili drugačije rečeno - količina šećera je 1/3 težine voća. Naravno to je mera koja meni odgovara, jer na taj način pekmez ne bude preterano sladak, pogotovo od ovaj od višanja ili kajsija koji su osvežavajuće kiselkasti - bar za moj ukus. Ako volite slađe pekmeze, vi možete dodati još malo šećera, ali ne više od 1/2 težine voća.

dzem-od-visanja2

Višnje operite i izvadite im koštice. Očišćene višnje stavite u odgovarajuću šerpu, pošećerite izgnječite rukama i ostavite pokrivene pamučnom krpom da prenoće.

Šerpu sa višnjama stavite na ringlu, uključite na najjače i mešajte dok ne provri, zatim smanjite temperaturu i na laganoj vatri kuvajte dok se pekmez ne zgusne.

Takođe, ako želite malo da ubrzate proces, možete samleti višnje, pošećeriti ih i tako kuvati.

Kako god da pravite, skuvan pekmez rasporedite u tegle, zatvorite i ostavite da se ohladi.

Kada načnete teglu držite je u frižideru jer bez konzervanasa ne može dugo da stoji.

dzem-od-visanja


Joomla SEF URLs by Artio
enfrdeitptrues

Budite sponzor Kuvarancija i dajte im krila. Omogućite da frižider postane mobilna aplikacija, a ja obećavam još bolji, lepši i napredniji sajt.

Visina donacije