Penasti, pufnasti, sunđerasti ili "flafi" omlet iako izgleda kao torta, u njemu osim jaja, malo soli i ulja nema ništa drugo. Jednostavno se pravi, topi se u ustima kao i svaka pena od belanaca, a izgleda zanimljivo. Možete ga peći kako u tiganju tako i u rerni. Pečenje u rerni znatno skraćuje vreme pripreme ako jelo pravite za više osoba.

Za jedan pufnasti omlet, za prečnik tiganja od 24 cm, potrebno je sledeće:

  • 2 jajeta,
  • 1 kašika ulja (ili putera, margarina, masti,...),
  • so i biber.

Napomena:

Ovo je osnovni recept, po želji u umućena jaja, pre pečenja, možete dodati i iseckanu šunku, narendani sir ili iseckane sveže začine.

Priprema:

Odvojite belanca od žumanaca. U belanca dodajte mrvicu soli i umutite mikserom dok ne dobijete čvrst sneg. Kada se belanca umute, dodajte žumanca jedno po jedno uz stalno mešanje.

Ako pečete u tiganju, sipajte ulje u tiganj i zagrejte na srednju temperaturu. Sipajte umućena jaja, poklopite i poklopljeno pecite na niskoj temperaturi desetak minuta. Bitno je da temperatura ringle ne bude visoka da omlet ne bi zagoreo odole. Ako imate indukcionu ploču, najbolje je da pečete na 80°C. Ako pečete na ovaj način gornji deo omleta će biti mekši i tek malo zagrejan, što je idealno za one koji vole rovitija jaja.

Ako pečete u rerni, uključite rernu na 220°C i sipajte ulje u tepsiju da se zagreje zajedno sa rernom. Kada se tepsija i rerna zagreju, u tepsiju sipajte umućena jaja i pecite 5-10 minuta na istoj temperaturi. Ako volite manje pečena jaja, omlet nemojte peći duže od 5 minuta.

Pečeni omlet po želji pospite narendanim sirom ili iseckanom šuinkom,mladim lukom,... preklopite i poslužite.

vazdusasti omlet 1

vazdusasti omlet 2

vazdusasti omlet 4

pufnasti omlet

pufnasti omlet rerna 3

Podelite na društvenim mrežama