Pesto od bosiljka tj. pesto genoveze je jedan od najčitanijih recepata na Kuvarancijama. Ovo je jedna podvarijanta pesta, baš kao što postoji mnogo varijati hummusa, tj. paštete od leblebije. U ovom slučaju umesto pinjola ili nekih drugih orašastih plodova, drugi sastojak (osim bosiljka) je bob.

Čak bi i ovaj recept bio krajnje jednostavan, da nema boba koji zahteva malo više "zanimacije".

Za jedan ručak potrebno je:bob

  • 250 g očišćenog boba,
  • 15-20 listova bosiljka,
  • 200 g mekog kozijeg sira (može i kravlji ili ovčiji - po želji),
  • 2-3 kašike maslinovog ulja,
  • so i biber i
  • oko 250 g špageta.

Bob oljuštite, tj. izvadite iz ljuske (osim ako je baš, baš sasvim mlad kada može da se kuva ceo neočišćen, što je veoma teško pronaći na pijaci). Operite ga i kratko ga prokuvajte. Isperite ga hladnom vodom i skinite onu tvrdu ljusku sa svakog zrna. Malo jeste  komplikovana priprema za nešto čiji je ukus veoma sličan pasulju, ali za razliku od pasulja, bob ne treba da se kuva duže od desetak minuta.

Semenke boba stavite u blender. Dodajte mu sir i listove bosiljka, posolite pobiberite, dodajte maslinovo ulje i par kapi limuna. Sve sameljite da dobijete smesu koja liči na paštetu.

Skuvane špagete procedite, ali ostavite 1-2 kutlače vode u kojoj se testo kuvalo. Ovu vodu siapjte u pesto i sve zajedno izmešajte sa kuvanim testom.

Poslužite odmah, nemojte dugo da čekate, jer će testo vrlo brzo upiti svu tečnost i sve će se pretvoriti u jednu bezobličnu slepljenu smesu. Ali, na kraju krajeva, i za to postoji rešenje koje se zove nož, odnosno te špagete koje su se slepile isecite nožem na menje komade tj. zalogaje ;)

spagete bob pesto sir

spagete bob pesto sir1

Podelite na društvenim mrežama