Sremuš (divlji beli luk, medveđi luk, eng. Wild garlic ili Ramsons, nem. Bärlauch, lat. Allium ursinum) možete sačuvati i za vanseznoski period na više načina. Možete ga zamrzavati i čuvati u frizu, možete ga osušiti i pomešati sa soli i koristiti kao sremuševu so, a možete od sremuša napraviti i pesto. Pesto od sremuša pravite na skoro isti način kao i pesto od bosiljka.

Sastojci:

  • 1 vezica sremuša
  • 2 kašike mlevenih badema (ili oraha, pinjola, suncokreta,...)
  • 2 kašike narendanog parmezana,
  • maslinovo ulje koliko je potrebno da pesto ne bude suv,
  • 1 kašikica soli,
  • malo sveže mlevenog bibera.

Napomena:

Nemam tačnu količinu ulja jer to zavisi od toga koliko badem i parmezan upiju. Bitno je da pesto ne bude suv (vidite na fotkama teksturu u toku pripreme i posle sipanja ulja). Prilikom mlevenja ne morate stavljati već samleven badem, možete koristii i badem (orahe, suncokret,...) i u komadima i sve zajedno mleti sa sremušem.

pesto od sremusa 7

Priprema:

U blender stavite opran i na manje komade isečen sremuš, bademe, parmezan, so, biber i sve sitno sameljite. U blender, postepeno dodajte ulje dok ne dobijete potrebnu kremastu gustinu.

Napravljen pesto probajte i po potrebi dočinite i sipajte u teglicu. Od gore u teglu sipajte još maslinovog ulja kako bi sve bilo "zapečaćeno" uljem. Zatvorite teglu poklopcem, stavite u frižider i koristite po potrebi.

pesto od sremusa 7

pesto od sremusa 12

pesto sremus barlauch wildgarlic

Podelite na društvenim mrežama