Obaveštenje! Ovaj sajt koristi Google kolačiće za statistiku poseta.

Ukoliko nastavite dalje, podrazumeva se da se slažete sa tim. Dodatni info

Prihvatam

Ovaj sajt koristi Google kolačiće za statistiku poseta. Prikupljene podatke sajt Kuvarancije ne koristi u druge svrhe.

Pesto sos

Pesto sos

U originalni italijanski recept za pesto sos idu sledeći sastojci (radi informacije onima koji mogu da nabave sve potrebne sastojke):  2 šolje svežeg bosiljka, pola šolje ribanog parmezana, pola šolje maslinovog ulja, 1/3 šolje pinjola (semenki šišarke), 2-3 čena belog luka, sveži mleveni biber i so po ukusu.

  Ovo je moja podvarijanta sa sastojcima koji mogu da se kupe na svakoj gradskoj pijaci:

  Pošto su jedan od glavnih sastojaka originalnog recepta pinjole, a koje kod nas na pijacama ne mogu da kupim (tačnije nikad nisam ni videla da ih je bilo), kao zamena može da se koristi ili suncokret ili badem, a ja koristim njihovu kombinaciju. I još nešto, ne stavljam beli luk, jer stajanjem beli luk sasvim promeni miris i ukus, njega možete po želji dodavati u jelo koje spremate sa ovim sosom.

  bosiljak_suncokret

  Na dva struka svežeg bosiljka (nikad nisam merila koliko je to teško, važno je da imaju dosta lišća), tačnije samo listove koji se pokidaju (stabljike bosiljka možete osušiti i u nekoj prilici iskoristiti kao "žicu" za ražnjiće, daće im fenomenalnu aromu), stavim nekih 50 gr suncokreta i isto toliko probarenih i oguljenih badema.

  U "seckalici" sameljete sve sastojke, postepeno dodavajući lišće bosiljka (koje svakako ne možete sve odjednom spakovati u seckalicu), uz dodavanje nekih pola šolje (oko 1.5 dl) maslinovog ulja.

  Kad ste sve dobro usitnili, dodajte narendani parmezan (ako nemate parmezan, možete koristiti i neki tvrdi, suvi kravlji ili ovčiji sir, mada specifični miris i ukus parmezana ne može ništa da zameni), biber i so po ukusu. Sve još jednom dobro promešajte, sipajte u teglicu koju treba dobro zatvoriti.

  pesto_sos

  Ovako spremljen sos može da se čuva u frižideru otprilike desetak dana najduže. Trebalo bi ga potrošiti u tom roku, jer će se u suprotnom pokvariti odn. ubuđati (pogotovo ako nema dovoljno ulja). Govorim iz iskustva jer sam sve probala i proverila više puta, pošto sam htela da sačuvam malo ovog sosa i za duže vreme, za zimu kada nema svežeg bosiljka.

  Za zimsku varijantu, sada smrzavam sveže listove bosiljka (fino složene i spakovane u kesicu), koji kasnije po potrebi mogu da se iskoriste - za kuvanje, salatu ili pesto.

  • Pinterest