U originalni italijanski recept za pesto sos idu sledeći sastojci (radi informacije onima koji mogu da nabave sve potrebne sastojke):  2 šolje svežeg bosiljka, pola šolje ribanog parmezana, pola šolje maslinovog ulja, 1/3 šolje pinjola (semenki šišarke), 2-3 čena belog luka, sveži mleveni biber i so po ukusu.

Napomena:

Ovo je moja podvarijanta sa sastojcima koji mogu da se kupe na svakoj gradskoj pijaci. Pošto su jedan od glavnih sastojaka originalnog recepta pinjole, a koje kod nas na pijacama nema, ima ih po zdravim hranama i koštaju kao pola bubrega, kao zamena može da se koristi ili suncokret, semenke bundeve, ili badem, orasi, a vi koristite ono što vam je dostupno i šta vam se najviše dopada. I još nešto, ne stavljam beli luk, jer stajanjem beli luk sasvim promeni miris i ukus. Beli luk dodajem samo u manje količine pesta koje ću potrošiti u roku od dan ili dva.

bosiljak_suncokret

 Sastojci:

  • 2 šolje listova bosiljka (šolja od 2 dl),
  • 1 šolja mešavine badema i suncokreta,
  • 1 kašikica soli,
  • 100 g rendanog parmezana,
  • maslinovo ulje po potrebi (otprilike 1 dl ili pola šolje),
  • sveže mleveni biber.

Priprema:

U "seckalici" sameljete sve sastojke, postepeno dodavajući lišće bosiljka (koje svakako ne možete sve odjednom spakovati u seckalicu), uz dodavanje nekih pola šolje (oko 1 dl) maslinovog ulja.

Kad ste sve dobro usitnili, dodajte narendani parmezan (ako nemate parmezan, možete koristiti i neki tvrdi, suvi kravlji ili ovčiji sir, mada specifični miris i ukus parmezana ne možete zameniti). Sve još jednom dobro promešajte, sipajte u teglicu i dobro je zatvorite.

pesto_sos

Ovako spremljen sos možete čuvati u frižideru i duže vreme, pod uslovom da sve dobro od gore zalijete maslinovim uljem. Ukoliko je površina pesta suva, tj. nije prekrivena uljem, verovatno će vam se ubuđati u kratkom roku. Zbog toga ga ili što pre potrošite , ili kao što rekoh dobro zalijte uljem.

Za zimsku varijantu, ako nemate sveže biljke na prozoru ili zatvorenoj terasi, u sezoni bosiljak možete zamrznuti (fino složene i spakovane u kesicu), a odmrzavajte ih po potrebi.

Podelite na društvenim mrežama