Pileći ćevapi i pljeskavice, prave se na sličan način kao i ćevapi i pljeskavice od bilo kog drugog mesa. Razlika može biti samo u začinima koje dodajete u jedne ili druge.

Sastojci:

  • 500 g mlevenog pilećeg mesa,
  • 1 kašika maslinovog ulja,
  • 1 kašika rakije,
  • 1 kašikica mlevene dimljene paprike,
  • 1 kašika začina za giros (mešavina začina sa origanom, bosiljkom, paprikom, lukom),
  • so i biber.

Napomena:

Za pravljenje ćevapa, ne samo pilećih, odlično kuhinjsko pomagalo je električna mašina za meso sa dodatkom za pravljenje kobasica. Zašto? Zato što kada mleveno meso propustite kroz taj levak, svi ćevapi će biti iste debljine, ostaje vam samo da ih isečete na istu dužinu. Biće jednaki i izgledaće kao iz restorana, ili kao kada ih kupite gotove u mesarama. Razlika je "samo" u ukusu.

Priprema:

U mleveno meso dodajte so, biber, papriku, ulje, rakiju i začin za giros. Sve dobro umešajte i umesite rukama. Ostavite u frižideru da prenoći ili najmanje 1-2 sata da se sve ohladi i da se masa mesa malo stegne kako biste mogli napraviti ćevape.

Ćevape je najlakše napraviti tako da ih istisnete iz "špric kese" za ukrašavanje kolača ili iz obične malo deblje najlonske kese kojoj ste odsekli jedan ćošak. Drugi način je da na radnu površinu stavite najlonsku foliju, preko folije rasporedite tanko mleveno meso i umotajte. Napravite dugačak tanki valjak, skinite foliju i isecite ćevape na željenu dužinu.

Pljeskavice pravite tako što odmerite 150 g mlevenog mesa i istanjite rukama.

Napravljene pileće ćevape i pljeskavice pecite na roštilju ili gril tiganju bez dodavanja masnoće po 5 minuta sa svake strane.

Poslužite u zapečenoj lepinji sa kajmakom i iseckanim lukom ili nekim drugim prilogom po vašoj želji.

pileci cevapi

pileci cevapi 2

pileci cevapi pin

Podelite na društvenim mrežama