Razmišljala sam se da li uopšte da pišem recept za parikaš, kad je to jelo koje, imam utisak, svi znaju i jelo koje,osim rostilja, svi prvo nauče da kuvaju. Sećam se, kad smo krenuli kao klinci na kampovanja, postojala su tri jela koja su se spremala i koja su svi, sa manje ili vise uspeha, znali da spreme: roštilj, riblja čorba i pileći paprikaš. Koliko čujem (videla i probala nisam) i moja deca, kada idu na takve vrste druženja, nemaju mnogo drugačiji jelovnik...

Paprikaš, jelo koje može da se nađe svuda, od najruralnijih kafana, do svadbarskih ručkova i večera. Kao i za "vojnički pasulj" važi isto pravilo: što jednostavnija priprema  i što je veći lonac, odn. što je veća količina koja se sprema  to je bolji. Može da se pravi od svih vrsta mesa, može da se pravi i od gljiva, komadića soje, kupusa, krompira...ono što ja zovem "paprikašem" to je pileći paprikaš, ostalo su gulaši, perkelti...

Mnogi ne znaju kakva je razlika između ovog nabrojanog: perkelt, gulaš ili paprikaš nije isto. Koliko ja znam, sva ta jela su mađarska nacionalna jela, ali smo ih mi ovde prisvojili kao svoja, sva se spremaju od mesa, luka i crvene mlevene paprike. Razlika je u vrsti mesa koja se koristi i količini vode koja se dodaje.

Mađarski perkelt (pörkölt) se sprema od najfinijeg mesa bez kosti, može biti goveđi, teleći, svinjski ili od mesa divljači, sa dosta luka, crvene mlevene paprike i sa vrlo malo vode, čak ako je moguće i bez vode, samo na saftu od mesa i luka.

Gulaš je blaža varijanta perkelta i može da se pravi i od mesa sa kostima i uz malo više tečnosti nego perkelt.

Paprikaš je najblaža verzija jela, što znači da ima najviše dodate tečnosti (vode ili supe), može biti od svega i svačega, kao što sam već napisala, a mogu u njega da ukuvaju i knedle, rezanci ili krompir. Jedna od varijanti je i tzv. klot krompir paprikaš koji se pravi samo od dinstanog luka, krompira, mlevene paprike i u koji se na kraju ukuvaju noklice. Moram da priznam da ja ovo jelo obožavam, uz kupus salatu naravno.

paprikas

Recept za moj pileći paprikaš:

  • 1/2 kg crnog luka,
  • 1 celo pile (težine 1,5 do 2 kg),
  • 1 kašika masti,
  • 2 kašike mlevene slatke crvene paprike,
  • so, biber i ljuta paprika po ukusu.

Priprema:

Piletinu isecite na komade. Umesto celog pileta, za paprikaš možete koristiti i samo batake ili karabatake, ili krilca,... kako volite.

Luk, očistite, operite i naseckajte na sitne kockice. U šerpi ugrejte mast i u nju dodajte iseckani luk. Propržite luk da se zastakli. 

U propržen luk dodajte isečenu piletinu i sve zajedno još kratko propržite da se meso malo zapeče. Sve posolite, pobiberite, dodajte alevu papriku, promešajte i nalijte vodom toliko da meso "ogrezne", odnosno da sve bude prekriveno vodom.

Kuvajte oko 45 minuta na tihoj vatri poklopljeno, po mogućnosti bez mešanja, ali ako vam se učini da može da zagori, lagano varjačom promešajte po dnu šepre, vodeći računa da se meso ne raspadne. Nema ništa gore od paprikaša po kojem plivaju kosti koje su poispadale iz prekuvanog mesa.

Uz pileći paprikaš, najbolji su domaći rezanci, ali ako ih i nemate sasvim dobro mogu da posluže i oni industrijski. Osim toga, možete uz paprikaš poslužiti i bareni krompir ili knedle od griza i brašna.

I to je to, ništa više, čak ni peršun niti bilo koji drugi začin: najjednostavnije najbolje jelo, ili možda bolje da kažem najbolje jednostavno jelo.

Naravno, ovako skuvan paprikaš je osnova za sve ostale paprikaše kojima možete dodavati i mnoge druge sastojke: začine, pivo, pavlaku ili paradajz, možete ga praviti od različitog mesa, možete mu dodavati povrće kao što su zelen i šargarepa ili kupus, boranija,...

pileci paprikas 6

pileci paprikas 5

Podelite na društvenim mrežama