Nema veze sa lastinim i ostalim gnezdima, ali ima veze sa pticom zvanom pile, uz dodatak paradajza i špageta. Tačnije piletina sa testeninom u sosu od paradajza.

Način pripreme:

Za ovo jelo najbolji su pileći bataci. U zavisnosti od toga za koliko osoba spremate, računajte da po osobi ide jedan batak sa karabatakom (naravno ako imate ješniju čeljad u kući vi povećajte porcije).

Bataci se posole i pobibere. Stave se u zagrejan tiganj da se peku. U zavisnosti od toga kakav tiganj imate, po potrebi dodajte kašiku ulja. Ako imate kvalitetan tiganj, sa debljim dnom u kojem može da se peče bez masnoće, onda nema potrebe da je dodajete. Celi bataci se peku na srednjoj temperaturi i sa jedne i sa druge strane po 5 minuta, zatim se poklope i temperatura se smenji na najslabije. Tako poklopljeno se peku još nekih dvadesetak minuta. Kako da znate da li je dovoljno pečeno: ako se meso odvaja od kosti znači da je dobro.  Imam fobije od raznih salmonela i ostalih bakterija i sličnih živuljki koje žive u mesu, tako da ne volim neke polupresne varijante bilo koje meso da je u pitanju, ne volim da vidim krv, a pogotovo kada je piletina u pitanju volim da se meso dobro ispeče ili skuva.

Kada je meso pečeno, preko njega, u tiganju, prelijte sos od paradajza (recept za sos od paradajza) ili sadržaj jedne konzerve od 400 g konzerviranog paradajz pelata. Sve dok na pijacama ima da se kupi lepog svežeg paradajza kuvam taj sos, odn.svaki put kad ga kuvam napravim malo više od onog što će se pojesti, a taj višak zamrznem. Na taj način obezbedim skuvanog sosa bar za dva-tri meseca. Ne znam da li treba da spominjem da je taj domaći sos lepši nego onaj iz konzerve?

Meso treba prokuvati još jedno desetak minuta sa paradajzom. Preko špageta staviti batak i preliti paradajz sosom. Po želji možete odgore posuti parmezanom ili iseckanim belim lukom.

Ovo jelo je dobro iz više razloga. Prvo, u ovom jednom ručku u stvari imate tri osnovna jela koja moćete kombinovati: jedno je pečeno meso, drugo je sos od paradajza, a treće je testenina. To je kod mene u kući vrlo popularno, pošto uvek ima nekog ko nešto ne voli (ko ima decu zna o čemu pričam). Testo može da se jede sa sirom, ili može da se jede piletina bez sosa ili samo sos sa testom bez mesa... Od jednog kuvanja mnogo kombinacija. I što je najbolje, ako nečeg preostane, može i sutradan da se pojede.

Ako piletinu pečete u komadu potrebno je više vremena za pečenje, ali  lepše izgleda kada se servira. Brže je ako presno meso skinete sa kosti i iseckate na kocke (možete i belo meso ne morate peći samo batake, ali su oni sočniji i lepši za ovo jelo). Tako isečeno meso posolite i pobiberite i propržite desetak minuta. Preko mesa dodajte sos od paradajza i prokuvajte još desetak minuta da se svi ukusi fino izmešaju. Ova varijanta ne izgleda tako lepo i efektno, ali čini mi se da je tako i ukusnije, a i brže je gotovo.

bataci-u-paradajz-sosu

Na vama je da odlučite kako ćete ovo jelo spremati, sastojci su isti u oba slučaja. Ova druga varijanta jeste jednostavnija i brže se sprema, čak je i ukusnija, ali kažem, ona varijanta sa celim batacima ipak lepše izgleda.

Podelite na društvenim mrežama