Pire od pasulja, kao i svaki pire od povrća, može da se pravi uz razna jela, kako uz ribu ili vegetarijanska i posna jela, tako i uz razne vrste pečenog mesa, pogotovo dimljenog mesa ili ribe.

Potrebni sastojci:

  • 200 g skuvanog belog pasulja (ili jedna konzerva),
  • 1 veći krompir,
  • 1-2 čena belog luka,
  • malo peršunovog lista,
  • 2-3 kašike ulja (ili putera),
  • so i biber.

Napomena:

Umesto suvog pasulja možete koristiti i pasulj u konzervi čime značajno skraćujete vreme priprema. Ono što ja radim je da kada kuvam pasulj, uvek skuvam više nego što mi je u tom momentu potrebno. Višak podelim u kesice (ili u kutije) i stavim u zamrzivač. Na taj način uvek imam spremljenog pasulja, za salatu od pasulja ili za neki sličan recepat. Beli luk dodajte po ukusu, ako vam je malo 1 čen, vi možetre staviti i celu glavicu, ako mislite da to nije mnogo, što znači i beli luk dodajte po ukusu. Osim toga, kuvani beli luk ima mnogo blaži ukus od svežeg.

Priprema:

Ukoliko koristite presan, suv pasulj, najbolje je da povrće posolite, pobiberite, nalijete vodom i sve zajedno skuvate u ekspres loncu, nekih 20-30 minuta. Krompir možete ostaviti i u komadu kako bi se manje raskuvao.

Ako koristite konzerviran pasulj, onda stavite krompir i beli luk da se zajedno skuvaju u običnoj šerpi, dvadesetak minuta.

Skuvano povrće izgnječite gnječilicom za pire ili sameljite u blenderu. Ja sam pre za ovu prvu varijatu jer tako ostanu i malo krupniji komadići povrća, za "pod zub". Takođe možete ostaviti i koje zrno pasulja u koadu i samo ga umešati u pire. Ako vi više volite glatki, polutečni pire koristite blender i po potrebi dolijte vodu u kojoj se povrće kuvalo.

Samleveno povrće začinite po ukusu, solju, biberom, peršunovim listom i maslinovim uljem ili puterom (u zavisnosti od toga da li želite vegansko i posno jelo ili ne).

Poslužite kao prilog uz meso ili ribu ili po želji.

pire od pasulja 10

garlic white bean puree

Podelite na društvenim mrežama