U brašno je potrebno dodati malo više soli no što bi lekari preporučili - kafenu kašičicu i još pola :), nekad dodam i par kašika maslinovog ulja, što nije neophodno i to zamesim sa otprilke mlake vode - testo da bude tvđe od onog za hleb. To je i jedina caka - koja se apsolvira nakon nekoliko eksperimenata - potrefiti zadovoljavajuću tvrdoću testa.

Podeliti ga na nekoliko loptica - 2, 3, 4, to ćete nakon prvog pravljenja sami proceniti - stručnjakinje celu pitu razvuku odjedared, ja nisam kadra - niti imam uslove, niti potrebnu veštinu. Uglavnom, te tzv. jufke dobro premažite uljem da se ne uhvati pokorica jer bi trebalo da "odmore" 20 min do pola sata. To je jako važno za uspeh, tako kažu! :)

jezevka

Od rekvizita vam je potreban astal i stari stolnjak čiju površinu ćete dobro pobrašniti i uz pomoć koga ćete koru, kada je nadenete gljivama, ili nečim drugim, urolati. Uzimate jednu po jednu jufku i za početak oklagijom, dok je ne rastanjite otrilike na površinu ovećeg tanjira, a potom rukama, pažljivo sa krajeva, razvlačite dokle god može a da ne puca. Tu se proverava koliko dobro testo ste podmesili. Da bi se kore "razrudele", iziskuju popriličnu količinu masnoće - rastopljeni margarin, svinjsku mast, a za pobornike zdravijeg načina (što se trudimo da budemo) - maslinovo ili ulje od koštica grožđa. Dakle, razvučenu koru dobro premazati nečim od gore navedenog i nabaciti nadev u gomilicama po celoj površini.

jezevke 3

jezevka2NADEV: Ježevke preporučujem iz razloga što im je konzistencija, za razliku od velike većine gljiva, čvrsta i čini mi se sa kudikamo manje vode. Prilikom termičke obrade ne "šljonu", imaju karakterističan gljivlji ukus, divno podnose zamzavanje, konzerviranje, i uopšte, kad one rode, ja sam prebrinula pite, salate, sarme do naredne sezone - najbolja su zamena za mleveno meso (uz rujnice, borovnjače)... Jedino što iziskuju, nakon što ih uberete i sastružete bodlje koje lako spadaju, a potencijalni su izvor gorčine kod starijih primeraka, to je da ih kratko obarite u posoljenoj vodi sa nekoliko zrnaca limuntusa (koji im ne da da pocrne), nakon čega možete da ih izmeljete (malo oceđene i prohlađene) u čoperu ili na vodenici za meso. I takve ježevke propržite na sitno seckanom crnom luku i masnoći, uz dodatak začina po izboru (biber i peršun neizostavni, gljive ih preferiraju) i eto nadeva. Kad ga rasporedite po razvučenoj kori, uz pomoć odignutog stolnjaka, urolajte koru i prebacite je u tepsiju. Postupak ponovite.

Odozgo kore premažite sa još malo masnoće i stavite u unapred zagrejanu rernu na 200 stepeni da se peče dok ne porumeni. Nadam se da ćete uživati u pripremi i degustaciji!

Prijatno! :)

pita sa jezevkama

NAPOMENA:
Recept je preuzet sa fejsbuk grupe "Koja je ovo gljiva" a napisala ga je Milka Adžić - Dragojević

Pogledajte recept i na Milkinom blogu »»

Još jednom - Hvala Milka :)

Podelite na društvenim mrežama