Pljeskavice na roštilju, ima li nekog da ih ne voli? Podrazumeva se da su te pljeskavice od mesa i nema tu mnogo priče, oko roštilja, ili možda ima? Već sam pisala neke moje "male tajne" kako ispeći dobar roštilj, a pjeskavice na roštilju su samo jedan mali deo širokog spektra namirnica koje se mogu peći na otvorenoj vatri.

Šta je potrebno?

  • 500 g mlevenog mesa (masnijeg, a može to biti masna govedina, ovčetina ili piletina, pačetina i sl.),
  • 1 manja glavica luka,
  • mlevena i tucana ljuta paprika,
  • so i biber.

Ništa više! Mislim... ništa više nije potrebno za pljeskavice, prilog uz pljeskavice je malo duža priča u nastavku.

Napomena:

Ako želite da naprvite burgere umesto pljeskavica, koristite samo juneće meso i nemojte dodavati luk.

Sad može neki ortodoksni, puritanski majstor za pljeskavice da se zapita: "A gde je luk?" Nema, ne stavljam ga u pljeskavice. Ako mislite da se time gubi na ukusu, mislim da niste u pravu, osim ako ste veliki ljubitelj luka koji voli svuda da ga stavlja. Iskreno, više volim presan nasečen luk uz pljeskavicu nego pečen u mesu.

Po ovome ispada da nema razlike između pljeskavice i burgera?

1. Pljeskavice se prave od različite vrste mešanog mesa (srbijanska pljeskavica je uobičajeno od svinjskog mesa, eventualno uz dodatak junetine ili ovčetine), pravi burger (bez prideva pileći, riblji ili sl.) je isključivo od goveđeg mesa.

2. Mleveno meso za pljeskavice treba dobro da se umesi sa začinima (i lukom), burger se ne mesi nego ste sto laganije formira i spolja se soli i biberi. 

3. Pljeskavice su obično "reš" pečene, burger treba da ostane crven, skoro presan i sočan u sredini.

4. Pljeskavica se služi u somunu, a burger u okrugloj zemički po kojoj je i dobio naziv (okrugle lepinjice poreklom iz Hamburga).

5. Pljeskavica je balkanskog porekla (ne bih da zalazimu detalje da li je to srpsko, tursko, bugarsko ili ino jelo), bugere su omasovili u Americi iseljenici iz Nemačke i pomenutog Hamburga.

pljeskavica

pljeskavica 2

Za pljeskavice je najvažnije dobro meso. Dobro meso znači da je sveže i od malo masnije svinje (krave ili kojegod druge životinje). Treba da bude sitno mleveno i treba da odstoji u frižideru. Koliko? U principu, sveže posoljeno isečeno meso bi trebalo da odstoji u frižideru 24 sata. Ali, ako ne toliko, ostavite ga barem preko noći.

Drugi dan začinite meso, sameljite i dobro ga izmesite, kao hleb rukama, i opet ga ostavite preko noći da odstoji u frižideru, ili barem par sati. Tek trećeg dana pecite pljeskavice. Ovo poslednje pod uslovom da imate toliko vremena da čekate.

Dakle, iz ovoga proizilazi da vam je potrebno 3 dana za pripremu pljeskavica. Klasični "slow food", za razliku od burgera. Bez sve šale, stvarno sam čula mnogo puta (i od profesionalaca) da je za dobre pljeskavice potreban kraći period odležavanja mesa, jer tako meso postaje mekše i ukusnije.

pljeskavica 4

Od umešene smese za pljeskavice vadite kuglice veličine teniske lopte, spljeskajte ih rukama oblikujte pljeskavice. Ako imate radni sto u prirodi (to je već malo komplikovanije), formirajte jednu veliku pljeskavicu od koje modlom vadite pljeskavice veličine koju želite.

Ako želite u loptice mesa možete ubaciti kockice sira, slanine ili gljiva i tek onda praviti pljeskavice. Možete praviti i punjene pljeskavice tako što ćete preko jedne staviti komad sira ili kajmaka i preklopiti je drugom pljeskavicom. To su već varijante kojima nema kraja, kad jednom počnete da kombinujete teško je zaustaviti se. 

pljeskavica 6

Na dobro zagrejanu roštilj ploču ili žicu stavite napravljene pljeskavice. Kada se ispeku sa te prve strane, okrenite ih na drugu stranu dok se ne ispeku i sa druge strane. To je sve! Zbog toga je vrlo bitno da meso za pripremu bude kvalitetno i sveže. Pljeskavice ne treba više okretati da se ne bi prepekle i presušile. Naravno da to ne važi ako baš volite suve i prepečene pljeskavice.

Pljeskavice imaju posebnu draž pogotovo kod serviranja, u zemičkama, somunima, tortiljama,... obavezno dodajte neki namaz u vidu urnebesa, ajvara ili uz dodatak šopske salate ili gvakamolea, ili... bezbroj kombinacija. Ako baš želite da preterujete onda po sistemu "sve od priloga", možete dodati i iseckanu piletinu i/ili slaninu takođe pečene na roštilju. To, baš ako želite da "preterano preterujete". :)

pljeskavica 7

rostilj 11

Podelite na društvenim mrežama